Papa Franjo poziva na ‘radikalan’ klimatski odgovor

U poruci snimljenoj ekskluzivno za BBC, papa Franjo pozvao je svjetske čelnike koji se sastaju sljedeće sedmice na klimatskoj konferenciji UN-a u Glasgowu da pruže “što učinkovitije odgovore” na klimatske promjene i zaštitu okoliša i ponude “konkretnu nadu” budućim generacijama.

Govoreći iz Vatikana za BBC Radio 4 Papa je govorio o krizama uključujući pandemiju Covid-19, klimatske promjene i ekonomske poteškoće, te pozvao svijet da na njih odgovori vizijom i radikalnim odlukama kako bi ponudili što više mogućnosti za izazove sa kojima se svijet susreće sada, piše BBC. 

– Možemo se suočiti s tim krizama povlačeći se u izolacionizam, protekcionizam i eksploataciju ili u njima možemo vidjeti pravu šansu za promjenu – rekao je papa.

Ovom prilikom on je pozvao na potrebu za “obnavljanje osjećaja zajedničke odgovornosti za naš svijet”, dodajući da “svako od nas – ko god i gdje god bili – može imati ulogu u promjeni našeg kolektivnog odgovora na neviđenu prijetnju klimatskih promjena i degradaciju našeg zajedničkog doma”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU