Papa kritikovao zapadnu umiješanost u Afganistanu

Papa Franjo kritikovao je zapadnu  umiješanost u Afganistanu kao pokušaj stranaca da nametnu demokratiju, iako je to izjavio citirajući ruskog čelnika Vladimira Putina misleći da navodi riječi njemačke kancelarke Angele Merkel.

Upitan u radijskom intervjuu emitiranom u srijedu o novoj političkoj mapi koja poprima obrise u Afganistanu nakon što su se Sjedinjene Države i njihove saveznice povukle iz zemlje pod talibanskom kontrolom nakon 20 godina rata, Papa je izjavio da će odgovoriti citatom koji je pripisao njemačkoj čelnici, koju je opisao kao „jednu od najvećih svjetskih političkih ličnosti“.

– Neophodno je prekinuti neodgovornu politiku nametanja vlastitih vrijednosti drugima i pokušaja izgradnje demokratije u drugim zemljama na osnovu vanjskih modela, ne uzimajući u obzir istorijsku, etničku i vjersku pozadinu i potpuno ignorirajući tradicije drugih naroda – izjavio je Papa, koristeći vlastiti prevod na španski jezik.

Te riječi izgovorio je ruski predsjednik Putin u prisustvu Merkel, tokom njene posjete Moskvi.

Tokom njihovog sastanka 20. augusta, Putin je oštro kritikovao Zapad zbog Afganistana, rekavši da su talibanska napredovanja širom zemlje pokazala neplodnost zapadnih pokušaja da nametne vlastitu viziju demokratije. Merkel je, u međuvremenu, zatražila od Rusije da iskoristi svoje kontakte s talibanima da urgira za afganistanske građane koji su pomagali Njemačkoj da im bude dopušten odlazak iz Afganistana.

Papin intervju za špansku radio stanicu Cadena COPE  obavljen je u Vatikanu krajem prošle sedmice. Radio stanica koja je u vlasništvu  španske katoličke Biskupske konferencije emitovala je razgovor u srijedu.

Franjo je također izjavio da „sve eventualnosti nisu uzete u obzir“ u odlasku zapadnih saveznika iz Afganistana, prenosi AP.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU