Pavlović: ‘Looking for horses’ o prijateljstvu uprkos jezičkim barijerama(VIDEO)

Dokumentarni film “Looking for Horses” redatelja Stefana Pavlovića, koji govori o snažnom prijateljstvu mladića i ribara usprkos jezičkim barijerama, prikazan je danas u okviru Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala.

Autor putuje Bosnom i Hercegovinom kako bi saznao o svome porijeklu, svojim korijenima, jer su mu roditelji iz Bosne i Hercegovine. Na tom putu upoznaje i Zdravka, starijeg ribara, ratnog veterana.

Zdravko je izgubio sluh tokom rata u Bosni i Hercegovini, a nakon rata se povukao na jezero gdje vodi miran, usamljenički život.

Autor filma, Pavlović, s mukom govori maternji jezik zbog toga što izraženo muca, a Zdravko ima problema sa sluhom, ali uprkos njihovim govornim i slušnim ograničenjima, oni se nekako dobro razumiju.

Dijele život kraj jezera punog velikih somova, okruženog divljim konjima, tišinom i opasnim olujama sa grmljavinom, te se između mladića i ratnog veterana razvija snažna prijateljska veza.

– Nije počelo sa jasnom idejom nego je nešto što je raslo organski i nastalo je iz samog prijateljstva. To me je ganulo i promijenilo me – kazao je Pavlović u izjavi za Fenu.

U samom prijateljstvu, pojašnjava, postojala je i jezička barijera, tako da nam je, kaže, film u stvari trebao kako bi nam pomogao da to prijateljstvo dalje raste. Stoga kroz film i kameru traže načine da budu zajedno.

Pavlović ističe da nije isključivo razmišljao o poruci filma, ali ako ona postoji to je da imamo mnogo prostora između samog jezika koji nam pomaže da ostvarimo konekciju s drugima.

– Jezik se ne sastoji samo od toga da ja govorim a da me vi slušate i obrnuto, nego je to i vrijeme koje provedete skupa i intima koju kreirate a koja postoji izvan samih riječi. Mislim da je to srž filma, barem se nadam da je tako – poručio je Pavlović.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU