0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Pejanović: Odlukama ZAVNOBiH-a zaokružena uspostava moderne državnosti BiH

  ()

  Bosna i Hercegovina je u razvoj svoje moderne državnosti ušla sa epohalnim odlukama Prvog, Drugog i Trećeg zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) 1943., 1944. i 1945. godine – kazao je Feni akademik Mirko Pejanović u osvrtu na značaj Dana državnosti BiH, 25. novembra i vrijednosti koje ovaj historijski datum baštini.

  U tom kontekstu ističe kako kontinuitet državnosti BiH nikada nije dovoljno naglašen, pojašnjavajući da su tri spomenuta zasjedanja zaokružila uspostavu državnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

  – Bosna i Hercegovina je u određenju koje je nastalo u okviru ZAVNOBiH-ovskih odluka postala država svojih građana i ravnopravnih naroda i ona se u tom određenju 45 godina nakon Drugog svjetskog rata razvijala do nivoa srednjerazvijene republike unutar jugoslovenske federacije – precizira Pejanović.

  Istovremeno, podsjeća da je BiH nakon disolucije bivše SFRJ i uvođenja višepartijskog sistema 90-tih godina prošlog stoljeća ‘prošla’ nekoliko historijskih izazova, uključujući prve višepartijske izbore, referendum građana o nezavisnom i suverenom statusu države BiH, odbranu BiH od uništenja u periodu 1992-1995., te Dejtonski mirovni sporazum koji je potpisan 1995. godine.

  – Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina ulazi u epohu izgradnje mira i državnih institucija – navodi Pejanović, podsjećajući da je Dejton omogućio mir, ali da njegov Aneks 4, odnosno Ustav BiH ima ograničenja za razvoj funkcionalne države, a što otvara pitanje neophodnih reformi i integracije u Evropsku uniju (EU).

  Mišljenja je kako evropska i evroatlantska budućnost BiH predstavlja strateški cilj za koji je opredijeljena ogromna većina njenih građana.

  Na upit u vezi s projekcijom historijskog puta i političke budućnosti BiH, Pejanović potcrtava da je to dovršetak bh. integracije u EU i NATO-savez kako bi BiH postala pravna, demokratska i samoodrživa zemlja unutar globalnog sistema slobodnih evropskih država i naroda.

  – Sve snage koje zaustavljaju taj istorijski proces biće, prije ili kasnije, pomjerene, jer taj proces pripada svim građanima Bosne i Hercegovine – kazao je Pejanović, čija je najnovija knjiga “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću”, promovirana ovih dana u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

  Radi se o naučnom istraživanju, odnosno sažetoj društveno-historijskoj i politološkoj sintezi prijelomnih perioda i izazova u razvoju državnosti BiH, koja je pobudila veliko interesovanje akademske i opće javnosti.

  Autor knjige, akademik Pejanović, koji je u minulom ratu (1992-1995.) obnašao funkciju člana Predsjedništva RBiH i bio svjedokom brojnih prijelomnih događaja u odbrani i izgradnji nezavisne i cjelovite države BiH, hronološki i na naučno utemeljen način detektira i analizira ključne elemente kontinuiteta i razvoja bh. državnosti.

  Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost te osigurana  ravnopravnost njenih naroda, kao i ravnopravnost RBiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO