Platforma Airbnb nudi besplatan smještaj za 20.000 afganistanskih izbjeglica

Platforma za rezervaciju smještaja putem interneta, Airbnb objavila je da će besplatno obezbijediti dom za 20.000 afganistanskih izbjeglica u procesu njihovog izmještanja širom svijeta, javlja BBC

– Nadam se da će ovo inspirisati druge poslovne lidere da učine isto. Nema vremena za gubljenje – rekao je izvršni direktor kompanije Airbnb, Brian Chesky. 

-Od danas će Airbnb početi besplatno smještati 20.000 afganistanskih izbjeglica širom svijeta – napisao je u utorak na svom Twitter profilu Chesky.

Kompanija je rekla da će se troškovi boravka finansirati iz doprinosa Airbnb -a i direktno od direktora Cheskyja, kao i iz donacija u Fond za izbjeglice koji je ustanovio Airbnb.

Zatražio je da mu se jave domaćini volonteri, rekavši da je raseljavanje i preseljenje afganistanskih izbjeglica u SAD i druge zemlje jedna od najvećih humanitarnih kriza našeg vremena.

Vlasnici nekretnina koji su također domaćini na Airbnb platformi ohrabrivani su da doniraju boravke u svojim kućama za “ljude u krizi”.

Inicijativa je od tada ponudila besplatne boravke ljudima pogođenim potresom u Mexico Cityju, požarima u Kaliforniji, požarima u Australiji i drugim katastrofama.

Prošle je sedmice hitno finansirala i podržala Međunarodni odbor za spašavanje, HIAS i Crkvenu svjetsku službu za privremeni boravak koja je obezbijedila privremeni smještaj za 1.000 pristiglih afganistanskih izbjeglica.

Tokom proteklog vikenda, smjestili su 165 izbjeglica u sigurne stanove nedugo nakon dolaska u SAD.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU