10.5 C
Sarajevo
Subota, 1 travnja, 2023

Plenković: Svi narodi trebaju biti legitimno zastupljeni u instutucijama u BiH (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je na pres-konferenciji u Sarajevu rekao da u pogledu Izbornog zakona treba doći do dogovora između političkih stranaka u BiH, unutarnjih institucija BiH i na temelju dogovora koji će omogućiti da svi narodi budu legitimno zastupljeni u svim institucijama u BiH.

– Tu apostrofiram položaj hrvatskog naroda jer nismo zadovoljni s praksom koja postoji od 2006. godine, koja u konačnici predstavlja i određene poteškoće u normalnom funkcioniranju i institucionalnim odnosima između Hrvatske i BiH. Mi bismo željeli da su naši odnosi prohodni, intenzivni, tjedni ako treba i da činimo sve za unapređenje odnosa između dvije zemlje. Zato me upravo zanimaju razgovori u državnom parlamentu, gdje su ključni politički akteri i čelnici stranaka, da vidimo kakvo je danas raspoloženje i da li se nešto može očekivati u ovom vremenu dok traje 2021. godina ili će se ti razgovori voditi do 2022. godine. Mi bismo htjeli da taj dogovor rezultira jednim pravičnim dogovorom, koji će izbjeći anomalije kojih smo svjedoci nekoliko proteklih godina -rekao je Plenković.

Naglasio je da se mora unaprijediti položaj Hrvata u BiH i da trebaju biti legitimno zastupljeni u intitucijama BiH.

– Stoga je važan proces reforme Izbornog zakona. Mi želimo da se jednim konsenzusom, dogovorom u konačnici poštovanjem onoga što je dogovoreno od strane lidera u Dejtonu samo omogući ono što je realno, prirodno, pravično i dobro, a to je da su svi legitimno zastupljeni u institucijama. Stoga vjerujem da će se na tom tragu pronaći rješenje – istakao je Plenković.

Također je komenitarisao odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

– Hrvatska je o toj temi u kontinuiranom dijalogu sa vlastima BiH. Tu naši ministri nadležni za tu temu imaju kontinuiran dijalog. Ono što je važno da imamo na umu je da ne postoji opasnost bilo kakvog ugroza ili nekakva zabirnutost građana za tu lokaciju s obzirom na veoma pouzdane znanstvene informacije koje imamo. Na tom području koje će biti na Trgovskoj gori prije svega riječ je o vojnom objektu gdje niko ne živi blizu same lokacije, nema nikakve opasnosti za zdravlje za građane Hrvatske, a još manje za građane na granici BiH. Kroz dijalog u predstojećem razdoblju trebamo razjasniti bilo kakve elemente koje izazivaju zabrinutost za građane i institucije BiH i pronaći rješenje s kojim ćemo biti zadovoljni, a s kojim će građani BiH biti mirni i sigurni – kazao je Plenković.

U okviru posjete BiH Plenković se sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, nakon čega slijedi susret sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU