-3.1 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Počela rekonstrukcija pruge u Sarajevu, od Nedžarića do Ilidže (VIDEO)

Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu na relaciji Ilidža – Nedžarići u okviru rekonstrukcije kompletne dionice do Marijin Dvora, jutros su svečano počeli

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je ovom prilikom kazao da će prva faza radova od Nedžarića do Ilidže trajati 90 dana. U drugoj fazi, čiji završetak se očekuje u maju naredne godine, radit će se trasa od Nedžarića do Remize, a potom kreću radovi do Čengić Vile. 

– Radi se o najvećem, najozbiljnijem i najkompleksnijem infrastrukturnom projektu javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo u zadnjih 60 godina. Krećemo u obnovu naše tramvajske pruge u dužini od 21,4 kilometara. Danas krećemo iz Nedžarića. Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge traje 730 dana, ili dvije godine – rekao je Šteta.

Izrazio je uvjerenje da će svi postavljeni rokovi biti ispoštovani i da će građani biti zadovoljni novom prugom koja će pružati veću sigurnost korisnika javnog prijevoza i bržu frekvenciju.

Projekt se finansira kreditnim sredstvima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i tender za izvođača radova je objavljen prema pravilima i propisima EBRD-a. Tako su izabrani konzorciji dvije velike kompanije iz Kine, a podizvođači radova su domaće bh. kompanije.

Predstavnik kineske kompanije je kazao da će zajedno sa domaćim bh. kompanijama ispoštovati određene rokove i da će radovi biti kvalitetno izvedeni.

Iako nije jednostavno zamijeniti tramvajski prijevoz putnika, v.d. direktora GRAS-a Senad Mujagić je kazao da su preduzeća GRAS i Centrotrans osigurali po četiri autobusa koji svake tri minute saobraćaju na relaciji Ilidža – Nedžarići.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU