Počeo peti Internacionalni “Art Festival Grad 2021”

Pod motom “Vitezovi umjetnosti” u Sarajevu je počeo peti Internacionalni “Art Festival Grad 2021”. Promenadom Vitezova kraljevskog grada Jajca, kroz glavni grad Bosne i Hercegovine, održana je ceremonija otvaranja koja će tradicionalno biti u znaku obilježavanja godišnjice Povelje bosanskog bana Kulina iz 1189. godine.

Kako je kazao direktor Festivala Ibrahim Spahić, ceremonija otvaranja je danas u čast 832. godišnjice Povelje Kulina bana.

– Nakon postrojavanja u kojem učestvuju Vitezovi kraljevskog grada Jajca i Vatrogasne brigade uz pratnju bubnjara, kolona je krenula trasom od Histrojiskog muzeja, Trga BiH pa do Bijele tabije – kazao je Spahić.

Iz Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu Enes Dedić kazao je da je Povelja bosanskog bana Kulina od 29. augusta 1189. godine u evropskim tokovima prepoznata kao najstariji diplomatički dokument napisan kod svih Južnih Slavena.

– Njen značaj u tom kontekstu nije izblijedio ni danas o čemu svjedoči činjenica kako se na ovaj dan svake godine okupimo i javnosti prezentiramo jedan međaš historije bosanskohercegovačkog prostora. Nije taj međaš dan rođenja bosanske države, ona je egzistirala više stoljeća prije 1189. godine, imala je svoje vladare, ustrojstvo, vojsku, jasno definirane granice i kompletan državni aparat, kazao je Dedić.

Istoričar Nedim Rabić dodao je da jedinstven doprinos historičara obljetnicama, godišnjicama i jubilejima leži u njihovoj posebnoj stručnosti koju po njegovom mišljenju treba koristiti na dva načina.

– Trebao bi se oslanjati na povijesne dokaze i raspoloživ niz metodoloških pristupa kako bi ispričao priču najbližu istini – istakao je Rabić.

Festival organizuje Međunarodni centar za mir, odnosno festival Sarajevska zima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU