Počeo proces vakcinacije u migrantskom kampu ‘Lipa’

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK), Kantonalni zavod za javno zdravstvo i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) od danas u privremenom migrantskom naselju “Lipa” provode proces vakcinacije protiv koronavirusa

Time se nastavlja imunizacija korisnika usluga prihvatnih centara u ovom dijelu države, s obzirom da su prethodnih dana vakcinisani migranti i izbjeglice u privremenim centrima “Borići” i Miral”.

-Svi korisnici usluga privremenog šatorskog naselja na lokalitetu Lipa su prethodnih dana anketirani i izjasnili su se da li žele vakcinaciju protiv COVID-19. Njih 264 se izjasnilo pozitivno i jutros smo počeli sa imunizacijom. Svi su obaviješteni da se radi o vakcinama AstraZeneca, te da su one maksimalno sigurne. Jednostavno, želimo zaštiti sve ljude, kako domicilno stanovništvo, tako i ove ljude koji su privremeno u kolektivnim smještajima – rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

Migranti su potvrdili da su prethodno dobro informisani o kompletnom procesu, kao i da su samostalno odlučivali o tome da li žele biti vakcinisani.

-Ja sam se odlučio vakcinisati, jer smatram da je to dobra stvar za zdravlje sviju nas, a naročito nas koji smo trenutno u kolektivnim smještajima. Dolazi nam zima i mnogi drugi izazovi, pa jednostavno ne želim strahovati i zbog mogućnosti zaraze COVID –  19 – kazao je Ammar iz Afganistana.

Najavljeno je i kako će se u narednom periodu dodatno raditi na edukaciji i zaštiti migranata od koronavirusa.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU