Počinje popis individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo će od 7. juna do 15. augusta vršiti popis kojim će se evidentirati sve vrste korištenih čvrstih goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka, te načina distribucije toplinske energije u domaćinstvima.

Cilj je da se sagleda stvarno stanje i uticaj tih izvora na zagađivanje zraka. U toku popisa planira se izvršiti anketiranje više od 70.000 objekata u svim dijelovima KS-a.

Kao konačan rezultat projekta, s ciljem unapređenja kvaliteta zraka i života u KS, bit će izrađen detaljan akcioni plan sa mjerama, mehanizmima finansijskih podsticaja i rokovima za postupno ograničavanja korištenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina.

Stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo se drastično pogoršava svake zime usljed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje, te je veliki broj individualnih ložišta na čvrsta goriva identifikovan kao primarni uzrok zagađenja zraka u KS.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grijanje, uvažavajući socijalnu kartu stanovništva.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa UNDP-jem je započelo izradu strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS u periodu 2021–2031. godina.

Zbog nepostojanja potrebnih podataka za izradu strategije, potrebno je prethodno izvršiti popis, te uspostaviti registar svih individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo.

Iz Ministarstva su uputili molbu građanima da izdvoje potrebno vrijeme i pruže podršku anketarima koji će provoditi popis, te na taj način daju svoj doprinos ovom jako bitnom projektu, saopćila je Služba za protokol i press KS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU