Počinje rekonstrukcija 20 objekata škola i fakulteta u ZDK

Federalno ministarstvo prostornog uređenja objavilo je javne pozive za izbor izvođača radova na rekonstrukciji 20 školskih objekata u Zeničko-dobojskom kantonu u okviru projekta Energetska efikasnost u BiH. Projekt implementiraju Jedinica za implementaciju projekata (PUI) Federalnog ministarstva za prostornog uređenja i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Radi se o objektima OŠ “Safvet-beg Bašagić” Breza, OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Visoko, OŠ “Kulin ban” Visoko, OŠ “Safvet-beg Bašagić” Visoko, OŠ “Vareš” Vareš, JU Mješovita srednja stručna škola Kakanj, OŠ “Rešad Kadić” Kakanj, JU Medicinska škola Zenica, JU Mješovita srednja škola Zenica, JU Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj, OŠ “Mak Dizdar” Zenica, OŠ “Skender Kulenović” Zenica, OŠ “Kulin ban” Tešanjska, OŠ “Novi Šeher” Maglaj, OŠ “01. mart” Jelah-Tešanj, OŠ “Mustafa Mulić” Šije, Gimnazija “Rizah Odžekčić” Zavidovići te objektima tri fakulteta Univerziteta u Zenici – Mašinskog fakulteta, Metalurško-tehnološkog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zenici.

Projektom Energetska efikasnost u BiH predviđena je rekonstrukcija ukupno 30 školskih objekata u ZDK-u, koja podrazumijeva obnovu fasada, zamjenu stolarije, krovova, rasvjete, kotlovnica te konverziju grijanja sa uglja na plin ili pelet.

Planirano je da radovi na ovih 20 objekata budu završeni do jeseni, a na preostalih deset rekonstrukcija će započeti na ljeto naredne godine.

– Cilj projekta je ušteda energije, unapređenje uslova za izvođenje nastave te smanjenje zagađenja, rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Premijer ZDK Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što je započeta realizacija još jednog velikog projekta obnove školske infrastrukture u ovom kantonu, koji kantonalna Vlada finansira iz kredita Svjetske banke u iznosu od 11 miliona KM.

– Profesori, učenici i studenti imat će znatno bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a sredstva od ušteda ulagat ćemo u dalji razvoj visokog školstva, rekao je premijer Bašić, saopćeno je iz press službe ZDK.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU