Pod lupom: Izborni dan u Mostaru protekao mirno, evidentiran manji broj nepravilnosti

Preliminarna ocjena Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” izbornog dana za Lokalne izbore 2020. godine u Mostaru je da je izborni dan protekao uglavnom mirno uz manji broj evidentiranih izbornih nepravilnosti koje se ponavljaju na svakim izborima.

“Sve evidentirane nepravilnosti zahtijevaju pažnju izborne administracije i nadležnih organa, te ukazuju na potrebu za unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva. Drago nam je što je građanima Mostara, nakon 12 godina, konačno omogućeno biračko pravo na Lokalnim izborima”, priopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Kako su istakli, zabilježena izlaznost na Lokalnim izborima 2020. godine u Mostaru je 54,7 posto, što je za 3,7 posto više u odnosu na izbore održane 15. studenoga 2020. godine.

Utvrđivanje rezultata za Gradsko vijeće

Utvrđivanje izbornih rezultata na biračkim mjestima uglavnom je proteklo u skladu sa zakonom i propisima. Prilikom otvaranja glasačke kutije na tri biračka mjesta je na stolu za brojanje bilo kemijskih olovaka, što otvara prostor sumnjama u mogućnost intervencija na glasačkim listićima.

Na tri biračka mjesta proglašavanje nevažećih glasačkih listića za Gradsko vijeće nije obavljeno u skladu s propisima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH. Prilikom brojanja glasova na glasačkim listićima za izbor za Gradsko vijeće, zabilježen je jedan slučaj dopisivanja glasova. Na devet biračkih mjesta uloženi su prigovori promatrača na utvrđivanje rezultata za izbor za Gradsko vijeće. Ozbiljnije nepravilnosti koje bi mogle utjecati na rezultate izbora za Gradsko vijeće zabilježene su na jednom biračkom mjestu, navode iz Koalicije “Pod lupom”.

Neslaganja u testu točnosti za izbore u Gradsko vijeće – Gradska izborna jedinica Mostar, zabilježena su na dva biračka mjesta, a ista neslaganja u Izbornoj jedinici gradskog područja Mostar zabilježena su na jednom biračkom mjestu.

Na četiri biračka mjesta primijećeni su problemi s pakiranjem izbornog materijala. Ulazak neovlaštenih osoba na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja zabilježen je na 10 biračkih mjesta.

Na pet biračkih mjesta, Obrazac brojnog stanja i Obrasce sa zbirnim rezultatima nisu potpisali svi članovi biračkog odbora. Na trećini biračkih mjesta žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima ili nije izvješena ili je izvješena, ali je nečitka.

Zatvaranje biračkih mjesta

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu s propisima. Sva biračka mjesta zatvorena su do 19.15 sati izuzev jednog koje je zatvoreno s kašnjenjem većim od 15 minuta.

Na 1,4 posto biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19 sati nije omogućeno glasanje. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora, izuzetak su dva biračka mjesta. Promatrači Koalicije “Pod lupom” bili su u mogućnosti da neometano prate proces brojanja glasova.

Proces glasanja

Nepravilnosti pri procesu glasanja gdje se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića ili jedna osoba glasa više puta nisu zabilježene ni na jednom biračkom mjestu. Dodatno, na izborni dan nije zabilježen ni jedan slučaj bugarskog vlaka (birači na biračko mjesto dolaze s već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) niti otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ali je zabilježen jedan slučaj zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

Na osam biračkih mjesta primijećeno je od jednog do deset slučajeva glasanja bez važećih identifikacijskih dokumenata.

Vraćanje birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska zabilježeno je na više od 60 posto biračkih mjesta (do 10  takvih slučajeva). Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno više od 10 takvih slučajeva.

Promatrači Koalicije “Pod lupom” zabilježili su obiteljsko glasanje na dvije trećine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), a na jednom biračkom mjestu zabilježeno je više od 10 ovakvih slučajeva.

Na više od 40 posto biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, a na dva biračka mjesta je zabilježeno više od 10 ovakvih slučajeva.

Na jednom biračkom mjestu zabilježeno je duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 6,8 posto slučajeva tijekom glasanja nisu se primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprječavanje širenja covida-19.

Promatračima Koalicije “Pod lupom” nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta, a na 13 biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane promatrača u tijeku glasanja.

Prijave građana

Koaliciji “Pod lupom”, putem besplatnog telefona ili online prijave, prijavljene su 23 izborne nepravilnosti. Od tog broja, sedam slučajeva se odnosi na tvrdnje da na adresu birača nije došao covid-19 mobilni tim, iako su svi bili registrirani za ovaj vid glasanja. Navedena Koalicija obavijestila je Gradsku izbornu komisiju o ovim slučajevima. Dodatno, prijavljen je i jedan isti slučaj koji se odnosi na glasanja putem redovnog mobilnog tima.

Putem online alata za prijavu nepravilnosti zaprimljena je nekolicina prijava koje se odnose na provjeravanje lokacije biračkog mjesta putem web stranice SIP-a BiH i nošenje političkih obilježja prilikom glasanja. Uz to, prijavljeno je nekoliko slučajeva umrlih osoba na biračkom spisku.

Koaliciji “Pod lupom” prijavljen je i jedan slučaj u kojem su birači s prebivalištem na istoj adresi glasali u različitim izbornim područjima.

Otvaranje i uređenje biračkog mjesta

Skoro svim promatračima Koalicije “Pod lupom” omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu promatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen s Gradskom izbornom komisijom Grada Mostara.

Na 17,8 posto biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati.

4,1 posto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama SIP-a BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije covida-19.

Na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora.

Koalicija “Pod lupom” naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora s nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa.

Na biračkom mjestu “153 A 038” nedostajalo je 29 glasačkih listića za utrku za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački spisak za to biračko mjesto. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Na svim biračkim mjestima osim jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Tajnost glasanja osigurana je na svim biračkim mjestima, odnosno glasačke kabine postavljene su na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Postotak biračkih mjesta otvorenih točno u 7 sati je 76,8 posto, dok su preostala biračka mjesta otvorena s kašnjenjem do sat vremena.

Koalicija “Pod lupom” zajedno je s 85 organizacija civilnog društva aktivno radila na organizaciji promatranja izbornog procesa u cijeloj BiH, a iz misiji ove Koalicije priključila se Agencija lokalne demokratije Mostar s kojom je realizirano dugoročno promatranje izbora u Mostaru i angažman promatrača izbornog dana, te im se Koalicija “Pod lupom” zahvaljuje na njihovom doprinosu slobodnim i poštenim izborima u BiH, stoji u priopćenju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU