“Pod lupom”: Nadamo se poštenim i fer izborima

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupo” saopćila je danas na konferenciji za medije da je angažovala više od 100 posmatrača, te da je posmatračima omogućen nesmetan pristup na svim biračkim mjestima u Travniku i Foči.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, proces brojanja glasova i izborne nepravilnosti.

“Naši posmatrači na terenu prate i sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti gdje zajedno sa našim pozivnim centrom u Travniku pristupaju njihovom otklanjanju da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH” kazao je koordiantor za odnose s javnostima i medije koalicije “Pod lupom” Hasan Kamenjaković.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” do sada su zabilježili da na deset biračkih mjesta u Travniku svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati. U Foči (FBiH) ova obaveza je ispoštovana na svim biračkim mjestima.

Jedno biračko mjesto u Travniku nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19, navode iz koalicije “Pod lupom”.

“Naš temeljni i osnovni cilj je da izbori i u Travniku i u Ustikolini prođu u normalnoj i fer atmosferi bez dizanja bilo kakvih tenzija. Očekujemo da izborna administracija isključivo radi sa zakonom i provedbenih aktima”, poručio je predsjednik strateškog odbora koalicije “Pod lupom” Vehid Šehič.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Travniku i u Foči (FBiH), odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU