Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Ekstremno visoke temperature koje se, prema najavama meteorologa, očekuju i u idućem razdoblju, mogu biti opasne za zdravlje ljudi. Ljeto sa sobom donosi i velike vrućine koje teško podnose hronični bolesnici i starije osobe, ali također predstavljaju veliki napor i za organizam mladih, zdravih ljudi

Kako se ponašati Iz Crvenog križa Federacije BiH uputili su upozorenje i upute kako prepoznati simptome toplinskog udara i kako pomoći osobi pogođenoj tim stanjem. Toplinski udar stanje je opasno za život koje nastaje zbog dugotrajne, prekomjerne izloženosti toplini, pri čemu se osoba ne može dovoljno znojiti kako bi snizila tjelesnu temperaturu. To stanje često se brzo razvija i zahtijeva odmah intenzivno liječenje.

Ako je osoba dehidrirala i ne može se dovoljno znojiti kako bi rashladila tijelo, tjelesna temperatura može se povisiti na opasno visoku razinu, dovodeći do toplinskog udara. Kod nekih bolesti, kao što su sklerodermija i cistična fibroza, smanjuje se sposobnost znojenja pa se povećava opasnost od nastanka toplinskog udara.

Stoga su iz Crvenog križa Federacije BiH objasnili na koje simptome treba obratiti pozornost kako bi se na vrijeme reagiralo te smanjila mogućnost smrtnog ishoda, piše Večernji list BiH.

Toplinski udar može se razviti postupno, no može nastati i iznenadno. Simptomi toplinskog udara su visoka tjelesna temperatura, jaka glavobolja, nesvjestica, zbunjenost, crvena i vruća koža, bez pojave znojenja, mučnina i povraćanje, grčevi, ubrzan rad srca, ubrzano i plitko disanje, pojačana žeđ, osjećaj usporenosti ili uspavanosti, gubitak apetita, blijeda i vlažna koža.

Ako primijetite neki od ovih simptoma kod sebe ili drugih, ne čekajte – reagirajte – navode iz Crvenog križa Federacije BiH.

Kako bi se pomoglo osobi koja ima navedene simptome, potrebno ju je skloniti sa sunca i učiniti sve da se prestane naprezati te, ako je potrebno, pozvati hitnu pomoć.

Odvedite osobu na hladno mjesto, polako je hladite tako što ćete joj svući odjeću s gornjeg dijela tijela, poprskati je vodom i okrenuti ventilator prema njoj, stavite vlažnu kompresiju i u isto vrijeme koristite ventilator kako bi zrak cirkulirao, a ako to nije dovoljno, omotajte osobu vlažnom odjećom – savjetuju iz Crvenog križa Federacije BiH.

Promjena pa opet vrućine Hrvatski meteorolozi, govoreći o dugoročnoj prognozi, daju veliku vjerovatnoću nastavka iznadprosječne topline, i to ne samo u augustu nego i tokom jeseni koja, prema klimatološkom računanju, traje od 1. septembra od 30. novembra.

Ali, naravno, to ne znači da će svi dani i sedmice biti topliji od prosjeka. Za očekivati je i barem povremena hladnija razdoblja. Također, ne smije se zaboraviti kako je riječ o mjesečnim i sezonskim prognozama koje su znatno manje pouzdane od onih kratkoročnih. Uostalom, one za proljeće mnoge koji ih prate prilično su razočarale… Razočaravajuće su i dalje prognoze oborina, posebno za one koji žude za njihovom preciznošću u vremenu i prostoru, čak i više dana, pa i sati unaprijed. A pogotovo više sedmica i mjeseci – kazao je meteorolog Zoran Vakula.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH u trodnevnoj prognozi navodi kako će se i u sljedeća tri dana temperatura kretati oko 35 stepeni.

Međutim, već za nekoliko dana živa na termometru ponovno će rasti do 40 stepeni.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU