Pogledajte program Bugojanskog lutkarskog bijenalea

Bugojansko lutkarsko bijenale je internacionalni festival lutkarskih pozorišta koji se održava svake druge godine (neparne) i ima takmičarski karakter

To je festival lutakarskih pozorišta s prostora ex-Jugoslavije, a prvi put je održano 1979. godine i redovno je održavano u Bugojnu do 1991. godine i u tom periodu je imalo naziv: Bijenale jugoslovenskog lutkarstva. Na Bijenalu po pozivu učestvuju predstave iz regije koje su u svojim državama osvojile najznačajnije nagrade u protekloj godini.

Ove godine, na XI Bugojanskom lutkarskom bijenalu, u takmičarskom programu publika će imati priliku da gleda Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom “TOBIJA”, Pozorište lutaka Mostar “BAJKA O IZBUGLJENOM VREMENU”, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek “AKO ME NE BUDE”, Malo pozorište “Duško Radović” sa predstavom “GULIVER”, Gradsko pozorište Podgorica “MACA PAPUČARICA” i Lutkovno gledališče Maribor “FERDO, VELIKI PTIČ”. Poslije svake predstave održavat će se okrugli stolovi.

pogledajte program bugojanskog lutkarskog bijenalea
pogledajte program bugojanskog lutkarskog bijenalea

Pored takmičarskog programa specifičnost Bijenala se bazira na saradnji sa umjetničkim akademijama iz regije i educiranju studenata u oblasti lutkarstva. Stoga će se i na ovom Bijenalu održavati radionica „Duša od papira” koju će voditi Matea Bublić, a studenti Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Akademije umjetnosti Banja Luka će imati javna scenska čitanja njihovih lutkarskih tekstova.

Također, na dan otvaranja Bijenala biće upriličeno otvaranje izložbe “Smicalice” Mice Todorović, Fundus Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, kao i otvaranje izložbe Lutke, crteži i grafike”, Mirjana i Boris Čistopoljski. Među ovim brojnim sadržajima, bit će održana, tradicionalno, i promocija knjige- monografije Pozorišta mladih Sarajevo “70. godina mladih”.

XI Bugojansko lutkarsko bijenale održava se od 13. do 17. septembra 2021. godine u Bugojnu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU