Poljoprivrednici FBiH ministru Košarcu: Poljoprivreda nema nacionalni predznak

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje način rada ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, a kojim se, kako navode, iz donošenja bitnih odluka isključuju poljoprivrednici sa područja FBiH.

Košarac je jučer održao sastanak, kako je sam naveo, o zaštiti domaće proizvodnje s fokusom na pitanje tržišnih viškova.

– Na sastanak su pozvani isključivo predstavnici poljoprivrednika iz Republike Srpske i većinski hrvatska udruženja. Smatramo da je ovo pokušaj uvođenja nacionalnih podjela među poljoprivrednike, te zavađanja proizvođača, prerađivača i otkupljivča. Podsjećamo ministra Košarca da poljoprivreda nema nacionalni predznak, što smo dokazali osnivanjem Udruženja poljoprivrednika na nivou države – navode iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Napominju da to nije prvi put da ministar nadležan za područje cijele BiH ignoriše predstavnike Federacije i da se zalaže za dobrobit samo jednog entiteta.

– Također, smatramo neprihvatljivim da je jučerašnji sastanak u potpunosti posvećen pitanju viškova mesa, što je problem prije svega poljoprivrednika iz Republike Srpske. Poljoprivreda nije samo proizvodnja mesa, već i mlijeka, voća i povrća i viškovi ovih proizvoda su u ovom trenutku ozbiljan teret za poljoprivrednike iz Federacije BiH. Zaštita domaće proizvodnje treba da podrazumijeva zaštitu svih bh. poljoprivrednih proizvoda bez obzira iz kojeg entiteta dolaze – ističu iz Udruženja poljoprivrednika FBiH u saopćenju za javnost.

Košarac ne najavio nastavak razgovora sa poljoprivrednicima, pa iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da se “naredni put neće oglušiti o potrebe federalnih proizvođača iz kantona sa bošnjačkom većinom”.

(FENA) D.V.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU