Pomozite bh. privredi i kupujte domaće – TNTPortal

Vinogradarska 2021. godina je već počela, prema riječima Radovana Vukoje, čuvenog trebinjskog vinara i vlasnika jedne od vodećih vinarija u BiH i regionu. Ova godina je bila dobra kada su u pitanju vremenski uslovi za rad u vinogradima, a uprkos teškoćama sa kojima se suočio ugostiteljski i turistički sektor za koji je Podrum Vukoje 1982. usko vezan, 2020. će pamtiti po zvučnom priznanju za njihovu čuvenu Žilavku.

– Radimo normalno, pod tim podrazumijevam da poslujemo u vinogradu, jer smo već krenuli sa rezidbom, koju obavljamo već jedno deset dana. Radi se destilacija, završili smo proces primarne proizvodnje vina. Što se tiče samog procesa proizvodnje i ostalih stvari vezanih za vinograd i podrum, sve radimo kao da nema krize, sve uz poštovanje epidemioloških mjera i preporučeni razmak. Pošto smo vezani uz ugostiteljsko- turistički sektor koji je najviše pogođen, a naša firma ima i svoje ugostiteljsko- turističke komplekse, to smo osjetili i mi vinari. Nadamo se da ova situacija neće još dugo trajati i da će se početi oporavljati i turizam i ugostiteljstvo. Bitno je da se počne nešto dešavati, da dobijemo tu satisfakciju što smo sve vrijeme ove pošasti marljivo radili, te da se u narednom periodu sve vrati na stare staze- govori Radovan Vukoje.

pomozite bh. privredi i kupujte domaće – tntportal
radovan vukoje

Vinarija Podrumi Vukoje 1982 je fokusirana na kvalitet i rade isključivo vrhunska vina. Čuvena Žilavka iz carskih vinograda Podruma Vukoje 1982 ove godine je dobila lijepo priznanje i proglašena je najboljom od strane Jancis Robinson, svjetski poznate vinske stručnjakinje s titulom Master of Wine, i Caroline Gilby, koja također nosi ovu prestižnu titulu.

Ove godine su u ovoj trebinjskoj vinariji radili selekciju grožđa i zelenu berbu.

– Sve smo usmjerili kako bi proizveli što bolje vino. Naravno, ove godine smo imali i jako dobre uslove. Pošto radimo sa vinogradom i fabrikom na otvorenom, mnogo nam je bitno da imamo lijepo vrijeme. Istakao bih da radimo vina isključivo iz svog vinograda i nemamo nikakvog otkupa. Proljeće i ljeto su bili lijepi, tako da smo imali dobru i uspješnu berbu. Nadamo se da ćemo nastaviti da radimo to što smo radili i ovih godina, da budemo prisutni na sva tri kontinenta. Iako je teška godina uz pandemiju koronavirusa, mi smo dva puta izvozili naša vina i za Ameriku i Kinu, a prisutni smo u regionu. Nastavili smo da radimo sa svim našim kupcima koje smo imali i ranijih godina. To je dokaz visokog kvaliteta koji posjeduju naša vina i povjerenja koje imamo među kupcima- ističe uspješni trebinjski vinar.

pomozite bh. privredi i kupujte domaće – tntportal
radovan vukoje

Njegova poruka za sve potrošače u BiH jeste da kupuju domaće i podrže bh. privredu u ovim teškim i izazovnim vremenima.

– Zemlje regiona stalno rade na tome. Primjer je Hrvatska koja je uvijek bila zatvorena, a sada još više, za sve proizvode iz regiona. Ostale zemlje su slijedile taj primjer, a nadam se da će i naši ljudi shvatiti da upravo zbog satisfakcije koju dobijaju sa vrhunskim domaćim proizvodom, namjerno kažem vrhunskim jer vina proizvedena u Hercegovini su upravo takva, trebaju podržati hercegovačke domaće proizvođače. Mi u našoj zemlji generalno imamo fantastičnu hranu i vina, tako da to nikakvim stranim proizvodom ne treba mijenjati. Država nas je u ovoj situaciji sa pandemijom vrlo malo pomogla. Razumljivo je jer nema novca, ali mislim da tu ima više prostora i mora se više pomoći, kako bi se sačuvala domaća poljoprivreda koja je svugdje subvencionisana- zaključuje Vukoje.

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU