Porastao broj djece zaražene koronavirusom

0
389

Početak školske godine i redovna nastava u školskim klupama utjecali su i na povećan broj djece zaražene koronavirusom

Epidemiolozi ističu kako djeca lakše prebole zarazu, a ukoliko roditelji primjete simptome, svoje mališane trebaju testirati. Dok jedni smatraju da starije od 12 godina treba cijepiti, drugi kažu, još je rano.

Redovna nastava za školarce svakako je bolja opcija, međutim, prema podacima od početka školske godine znatno je povećan broj zaražene djece koronavirusom. U Federalnom zavodu za javno zdravstvo potvrđuju da je broj novozaraženih povišen u dobnoj skupini do 14 godina. U sarajevskoj Osnovnoj školi “Safvet beg Bašagić” trenutno je troje djece pozitivno na virus, a četvero se nalazi u izolaciji.

NAMIR IBRAHIMOVIĆ, direktor OŠ “Safvet-beg Bašagić”

“Dvoje u jednom odjeljenju i još jedan učenik u drugom odjeljenju. Tu gdje je dvoje, u skladu sa uputama Zavoda za javno zdravstvo, dakle odjeljenje je 14. dana u okviru online nastave. Osim njih, tih troje zaraženih, imamo i djecu koja su u izolaciji jer je neko u porodici pozitivan. Oni svi imaju negativan test.”

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ističu da je mali postotak oboljele djece u odnosu na ukupan broj oboljelih. U posljednjoj sedmici, prema podacima, registrirana je zaraza kod 294 djece. Dodaju, djeca imaju lakše kliničke slike i lakše prolaze kroz infekciju.

AIDA PITIĆ, epidemiologinja ZZJZ KS

“U Kliničkom centru je hospitalizirano samo jedno djete koje pored svoje osnovne bolesti ima još i COVID 19 infekciju.”

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske kažu da je broj zaražene djece znatno povećan. Podsjećaju, simptomi bolesti su povišena temperatura, proljev, povraćanje i kašalj. Dodaju, ovi simptomi su karaketristika i drugih respiratornih oboljenja pa je test neophodan. Preporučuju i cjepljenje za starije od 12. godina.

“Vakcinacija djece u RS zvanično još nije počela, ali s obzirom na preporuke za vakcinaciju djece u okruženju, prim.dr Vladimir Mirošljević, načelnik klinike za dječije bolesti, smatra da bi djeca uzrasta od 12 godina pa na više trebala biti redovno vakcinisana.”

U Mostaru je broj zaražene djece smanjen. Pedijatrica Amina Omerika smatra da je za vakcinaciju djece još rano.

“Mislim da je prerano za vakcinaciju djece protiv COVID-19. Istraživanja su još uvijek u toku.”

U Bihaću su tokom prošle sedmice takođe registrirana dva slučaja zaraze kod djece u istom odjeljenju. Odlučeno je da čitavo odjeljenje 14 dana nastavu prati online. (BHRT)

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare