Posjeta ambasadora R.Turske zeničko-dobojskom kantonu

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babür Girgin, danas je boravio u službenoj posjeti Zeničko – dobojskom kantonu. Svoj prvi službeni sastanak u Zeničko-dobojskom kantonu održao je s premijerom Zeničko-dobojskog kantona gosp. Bašić Mirnesom.

Na sastanku su bili prisutni i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona gosp. Ćazim Huskić, kao i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić.

Tokom sastanka razgovarano je o prijateljskim odnosima dviju zemalja, Turske i Bosne i Hercegovine, te je data puna podrška nastavku dobre saradnje. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, naglasio je da dosadašnji prijateljski odnos Turske prema Bosni i Hercegovini rezultirao brojnim projektima od značaja, kako za Zeničko-dobojski kanton tako i za Bosnu i Hercegovinu. Zahvalio je turskom ambasadoru na punoj podršci koju Republika Turska daje bosanskom narodu i izrazio zadovoljstvo nastavku ove saradnje. Premijer Bašić je naglasio da je Zeničko – dobojski kanton lider u privredi, te da saradnja s Republikom Turskom ima značajan učinak u tome. 

Ambasador Sadik Babür Girgin je izrazio zahvalnost na dosadašnjem zajedničkom radu i zalaganju za očuvanje prijateljskih odnosa, te dodao da će Republika Turska u narednom periodu nastaviti s kontinuiranom podrškom Bosni i Hercegovini, a posebno će se fokusirati na održivost i jačanje privrede i očuvanja radnih mjesta na području Zeničko-dobojskog kantona.

Na sastanku je istaknuto da Republika Turska daje značajan doprinos na polju obrazovanja kroz izgradnju i obnovu infrastrukturnih školskih objekata. Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta gosp.Spahija Kozlić istakao je da je Republika Turska putem svojih razvojnih agencija uradila mnogo na polju obrazovanja u Bosni i Hercegovini, a posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, te da će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ostati partner u svim projektima.

Ambasador Republike Turske je dao potvrdu dosadašnje dobre saradnje i naglasio da će ta saradnja biti nastavljena.

Press služba ZDK

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU