blank

Novalić : Dobili smo obećanja o povećanju ulaganja EBRD-a u razvoj BiH

Pročitajte

DW: Srbija i dalje šuti o genocidu u Srebrenici

Poricatelji genocida učesnici su u tom zločinu kao što su to i intelektulaci i mediji koji su...

TRAGEDIJA U BUGOJNU/ U jezeru se utopio 19-godišnji mladić

Na teren su izašli policajci Policijske stanice Bugojno, specijalci MUP-a SBK, kao i druge spasilačke ekipe

ODMORI U BIH/ Gračanica mjesto sa višestoljetnom tradicijom urbanog življenja

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine će zbog pandemije koronavirusa godišnji odmor provesti u zemlji, što je...

 Zvaničnom otvaranju Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) prisustvovali su bosanskohercegovački zvaničnici, među kojima i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović koji je potvrdio Feni da će EBRD intenzivirati svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini.

– Mislim da će to dati snažan doprinos da se konačno naša zemlja pretvori u veliko gradilište. EBRD je do sada mnogo investirao u Bosnu i Hercegovinu, veoma značajne projekte infrastrukture, ali smatram da je tek sada u stvari pravi početak rada – kreće masovna izgradnja zahvaljujući, između ostalog, EBRD-u – konstatovao je Izetbegović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo što će se danas u Sarajevu okupiti lideri iz jugoistočne Evrope i zemalja zapadnog Balkana.

Kaže da sve pokazuje da „ipak idemo putem integracije, evropskim putem rasta ekonomije, a ne nekim putem disolucije koja je bila ovih mjeseci u žiži”.

– U bilateralnim razgovorima sa predsjednikom obećano je da će sa 200 miliona godišnje ići na 400 miliona eura koje možemo uložiti u infrastrukturu, privatni sektor i energetiku, i da EBRD zaista svojim prisustvom ovdje i povećanjem svojih aktivnosti čini značajnu komponentu našeg razvoja i rasta BDP-a – naglasio je Novalić.

U proteklom periodu, po riječima premijera Republike Srpske Radovana Viškovića EBRD je pokazao da je veoma značajan finansijer projekata u Bosni i Hercegovini.

– Već smo uspjeli od sinoć do danas da ispregovaramo još nekih dodatnih 210 miliona eura za nastavak izgradnje obilaznice oko Doboja na koridoru Vc, gdje će biti negdje 150 miliona eura za RS i 60 miliona eura za FBiH. Osim toga, kandidovali smo i neke projekte iz energetskog sektora i obnovljivih izvora. Nadamo se da ćemo u 2019. godini da pređemo onaj famozni prag o kojem su pričali guverneri i predsjednik EBRD-a od 300 miliona eura investicija EBRD-a u jednoj godini – rekao je Višković novinarima nakon zvaničnog otvaranja Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U nastavku lideri zemalja zapadnog Balkana uključit će se u raspravu o brojnim temama ekonomske i političke prirode, od važnosti za cijelu regiju.

Sastanak će biti praćen interaktivnim panelom i prezentacijama ministara o temi investicionih potencijala svake od tih zemalja.

Bosna i Hercegovina će tokom tri dana ugostiti oko 3.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

(FENA) E.F.


Više s weba

Najnovije

DW: Srbija i dalje šuti o genocidu u Srebrenici

Poricatelji genocida učesnici su u tom zločinu kao što su to i intelektulaci i mediji koji su...

TRAGEDIJA U BUGOJNU/ U jezeru se utopio 19-godišnji mladić

Na teren su izašli policajci Policijske stanice Bugojno, specijalci MUP-a SBK, kao i druge spasilačke ekipe Devetnaestogodišnji mladić inicijala...

ODMORI U BIH/ Gračanica mjesto sa višestoljetnom tradicijom urbanog življenja

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine će zbog pandemije koronavirusa godišnji odmor provesti u zemlji, što je ujedno i prilika da se...

POVODOM 25-GODIŠNJICE/ Magazin Politico analitički tekst posvetio genocidu u Srebrenici

Među zelenim brežuljcima prošaranim bijelim nišanima, više hiljada ljudi se okupilo u subotu kako bi obilježili 25. godišnjicu zločina u Srebrenici, za...

VREMENSKA PROGNOZA/ Danas u BiH oblačno, veći dio dana kiša

U Bosni je jutros bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano

Možda vas zanima i ovo