blank

Sarajevski frizeri digli glas: Ako nas virus ne uništi, vlast sigurno hoće

Pročitajte

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren.

Dezinfekcija alata, pribora, radnih mjesta, peškira, salona je bila naša svakodnevnica, ali ove mjere koje nam najavljuju je početak kraja mnogih salona, ukratko bi ovo bila poruka mnogih frizera u Sarajevu i Federaciji koji su reagovali nakon najavljenih mjera koje im se pripremaju za mogući početak rada, piše Akta.

Naime, moguće ublaženje mjera očekuje se iza 1. maja, potvrdio je to nedavno Fahrudin Solak, načelnik štaba Civilne zaštite FBiH.

Jedno od aktuelnih pitanja je koje je mučilo brojne građane Bosne i Hercegovine, bio je početak rada frizerskih salona.

Solak je najavio da se intenzivno razgovara i vode pripreme o otvaranju manjih trgovina i frizerskih salona.

“Razgovarali smo o poštivanju mjera, pa recimo da u frizerskim salonima bude određena pregrada, da frizeri koriste svu zaštitnu opremu tj. rukavice i vizire, da ne bi došlo do širenja zaraze”, kazao je Solak.

Ipak, mjere zaštite o kojima se razmišlja i koje su najavljene naišle su na potpuno negodovanje samih frizera. Većina njih kaže kako su prosto nemoguće i neizvodive, da ne mogu raditi kao astronauti, te da će većina ostati zatvorena i dalje ukoliko ove mjere zaštite ostanu na snazi.

Mišljenja su da frizer ne može raditi sa toliko zaštitne opreme. Vizir ne donosi neku posebnu zaštitu za frizere, ali zato dosta otežava rad tj. kvari vid, te frizer nema čistu i jasnu sliku dok šiša!

Adnan Alihodžić, frizer i član grupe Glas malih biznisa, kaže ako ih ne uništi korona, vlast sigurno hoće!

“Kao prvo ograničit će nam rad na dva uposlenika po frizerskom salonu. Meni lično nije problem, ali šta ćemo sa salonima koji imaju po 10 frizera zaposlenih samo u jednoj smjeni?”, pita se on.

Komentarišući pregrade od plesiglasa kaže kako njegov salon ima 38 kvadrata i na dva frizera koliko im dozvole to je 19 kvadrata tako da pregrade nemaju apsolutno nikakav smisao, a i ne donose neku zaštitu svakako.

“Maska je ok, ali s rukavicama je jako teško raditi. Uostalom, virus se može zadržati na istim rukavicama i tako prenositi s klijenta na klijenta. Ipak, ali ako nakon svakog šišanja frizer pere ruke kao što je to i dosad radio dodatna dezinfekcija poslije pranja ruku je sasvim dovoljna”, napominje on, ističući da frizeri imaju izuzetno visoku svijet o dezinfekciji i higijeni svojih salona, te da su dosad te obaveze ispunjavali izuzetno ozbiljno i odgovorno.

Podcrtava da frizeri svake godine u budžet donesu preko 30 miliona KM, te da će ovakvim potezima rad na crno da procvjeta, a prihod u budžet od frizera će biti mizeran jer mnogi ovo neće moći izdržati.

“Uvođenjem ovih mjera troškovi salona će se povećati 1000 do 4000 svaki mjesec. Ne želimo da otpuštamo radnike. Ne želimo da dižemo cijene naših usluga radi vaših nameta. Želimo da radimo, ne igrajte se s nama jer nama makaze život znače”, poručio je on na kraju.

S druge strane, pojedini frizerski saloni u susjednoj Hrvatskoj se uveliko spremaju za početak rada. U salonu su izvršena određena preuređenja, a između svaka dva radna mjesta stavljena je plastična pregrada. U salonu se više neće koristiti peškiri, nego jednokratni papirni ubrusi. Mušterije, kao i zaposleni, koristit će jednokratna odijela, rukavice i maske, dok će frizeri nositi vizire. Svim mušterijama na ulazu će biti mjerena temperatura.

Inače, frizerski saloni u Danskoj otvorili su u ponedjeljak svoja vrata kako bi popravili katastrofe od pokušaja kućnog šišanja i dali nadu ostalim Europljanima da se i njihovim zapuštenim frizurama bliži kraj.

U kopenhaškom salonu “Street Cut” klijenti nose jednokratne plastične ogrtače, a makaze i češljevi te stolice se dezinficiraju nakon svakog korištenja. Ne nude se niti kafe, a nema ni časopisa.

No, niti frizeri niti klijenti ne nose maske.

Više s weba

Najnovije

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona. https://www.youtube.com/watch?v=I8FH7RklasA

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren. Nizozemsku javnost Robben je...

Barca ne odustaje od Lautara, ima novu ponudu za Inter

Barcelona nastavlja pregovore s Interom u želji da do početka nove sezone potpiše Lautara Martineza. Nakon što je uspjela...

Naručio je kafu s mlijekom pa na računu primijetio zanimljiv detalj

Ne, ovaj put nije problem abnormalno visoka cijena ili nekakva greška u pisanju. Zapravo je riječ o običnom...

Možda vas zanima i ovo