blank

U znatnom porastu minimalne plate u zemljama EU

Pročitajte

Služba za zapošljavanje TK traži radnike: Pogledajte Javni oglas za prijem sedam radnika

Objavljen je Javni oglas za popunu radnih mjesta u JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla.

OGLAS ZA POSAO: Firma BAJRA traži terenske komercijaliste

Konkurs za prijem u radni odnos - BAJRA d.o.o. Firma “BAJRA” d.o.o. vrši prijem...

Traže se zidari, tesari i građevinski radnici za rad u Njemačkoj

Tvrtka Radnik d.d. Križevci traži tesre, zidare i pomoćne građevinske radnike. UVJETI:

Prosječne minimalne plate diljem Evropske unije su u znatnom porastu, navodi se u studiji koju je objavio Institut za ekonomska i društvena istraživanja (WSI) u sklopu Fondacije Hans Boeckler u četvrtak.

U toku jedne godine, minimalne plate u zemljama Evropske unije su nominalno porasle za šest posto, odnosno 4,4 posto kada se uzme u obzir inflacija, navodi se u studij.

Obje cifre predstavljaju “drugu najveću stopu rasta u posljednje dvije decenije”, prenosi Xinhua.

Austrija, Finska, Švedska, Danska i Italija su jedine zemlje u EU koje nemaju zakonski obavezujuću minimalnu platu, navodi se u studiji. Ali, u većini ovih zemalja postoji veoma visok nivo sindikalnog predstavljanja.

Početkom godine, 18 zemalja EU povećale su minimalnu platu.

Britanija planira povećanje minimalne plate u narednim sedmicama. 2020-bi mogla biti godina minimalne plate u Evropi – kazali su stručnjaci za plate pri WSI-u Thorsten Schulten i Malte Luebker.

U studiji je navedeno da su “intenzivnija povećanja” rezultat rasprava i pojedinačnih vladinih inicijativa koje su imale za cilj “povećanje minimalnih plata do nivoa koji bi garantovao dobar životni standard”.

Unutar EU, minimalne plate na početku 2020. pokazale su “znatan raspon”, od samo 1,87 eura po satu u Bugarskoj, do 12,38 eura u Luksemburgu, navodi se u studiji WSI-a.

Za 9,35 eura po satu njemačka minimalna plata bila je “i dalje primjetno niža” od visine minimalne plate u većini zapadnoevropskih zemalja s najmanje 9,66 eura po satu, navodi se u studiji.

Njemački sindikat ver.di nedavno je zatražio povećanje minimalne plate na najmanje 12 eura po satu u Njemačkoj. Početkom godine minimalna plata u Njemačkoj povećana je samo za 0,16 posto.

Veliki broj radnika nije zaštićen kolektivnim ugovorima u Njemačkoj – izjavio je Ralf Kraemer iz sindikata ver.di za Xinhuu u četvrtak i naglasio je da zakonodavne mjere moraju “ojačati” regulaciju plata i radnih uslova putem kolektivnih ugovora.

blank
Više s weba

Najnovije

FACEBOOK SHOPS/ Nova usluga za online prodaju!

Facebook je predstavio novu funkciju koja će različitim poslovnim korisnicima omogućiti online prodaju putem Facebooka i Instagrama,...

Ponovo otvoreni aerodromi u BiH, za strance potreban negativan test na virus

Ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije omogućen je bez ovih uslova Od...

Euro Roal formirao Steel centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala

Euro Roald.o.o. u svojim pogonima u Doboj Jugu formirao je vlastiti Steel Centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala od...

NOVA LINIJA IZ TUZLE/ Wizz Air od jula leti za još jedan austrijski grad

Linija Salzburg – Tuzla letjet će svakog četvrtka i nedjelje, počevši od 2. jula 2020. Wizz Air, vodeći niskobudžetni...

Ponovo se uspostavlja putnički željeznički saobraćaj, evo koje linije neće saobraćati

Od danas ponovo se uspostavlja saobraćaj putničkih vozova Želјeznica Republike Srpske po važećem redu vožnje Obustava je bila na...

Možda vas zanima i ovo

blank