Postignut sporazum između Prištine i Beograda o deeskalaciji krize na Kosovu

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je u četvrtak da je poslije dvodnevnih intenzivnih pregovora postignut sporazum o deeskalaciji između Prištine i Beograda i daljnjim koracima u rješavanju krize na sjeveru Kosova.

“Imamo dogovor. Poslije dva dana intenzivnih pregovora dogovor o deeskalaciji i daljnjim koracima upravo je postignut. Zahvaljujem Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore u korist građana”, objavio je Lajčak na Twitteru uz tekst sporazuma od tri točke.

Prvom točkom dogovoreno je da će 2. listopada s prijelaza Jarinja i Brnjaka istodobno početi povlačenje specijalnih kosovskih policijskih snaga i srpskih barikada, što bi trebao završiti rano poslijepodne istoga dana. KFOR će svoje snage rasporediti na administrativnim prijelazima prije povlačenja specijalnih postrojbi i barikada i tu ostati iduća dva tjedna.

Dogovoreno je i da od 4. listopada započne primjena režima naljepnica za registarske tablice, kao privremena mjera dok se ne dođe do trajnog rješenja. Kao treća točka dogovora, previđa se formiranje radne skupine, koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, a koja će raditi na trajnom rješenju za registarske tablice po EU standardima i praksama.

Prvi sastanak skupine zakazan je za 21. listopada u Bruxellesu, a prvi rezultati će biti predstavljeni za šest mjeseci na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokoj političkoj razini.

Krizu na sjeveru Kosova prouzročila je primjena uredbe prištinskih vlasti o privremenim registarskim tablicama za vozila koja dolaze iz Srbije, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU