13.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Potpisan ugovor o dodjeli 50.000 KM Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio je danas sastanak s potpredsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH) akademikom Mirkom Pejanovićem, a povod je bilo potpisivanje Ugovora o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 50.000 KM koje je Vlada TK prvi puta izdvojila za sufinansiranje programa naučno-istraživačkog rada ANUBiH

Akademik Pejanović ovom prilikom uručio je vrijedna naučna djela premijeru Hodžiću i ministru obrazovanja i nauke TK Elvisu Barakoviću, među kojima je i Spomenica 70 godina ANU BiH.

Premijer Hodžić izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom jer se u ovoj godini obilježava 70 godina rada ANU BiH. Podsjetio je da ANUBiH doprinosi razvoju, unapređenju, promoviranju nauke i umjetnosti i brine o afirmaciji kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa BiH.

– Ovom finansijskim podrškom naučno-istraživačkom radu u okviru ANU-a BiH želimo doprinijeti i društvenom legitimitetu ove ustanove i ukazati na značaj, koji ANU BiH ima u zalaganju, podršci i promoviranju državnosti BiH – kazao je premijer Hodžić.

Ministar Baraković, koji je također prisustvovao sastanku, kazao je da je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i na ovaj način pružilo podršku ANU BiH.

– Kantonalni savjet za nauku i tehnologiju je također dao podršku ovom projektu, na nama ostaje zadaća da u budućnosti tražimo i dodatne izvore finansiranja za ovu najvažniju instituciju u BiH – kazao je, podcrtavši da je ulaganje u nauku od izuzetnog značaja.

Akademik Mirko Pejanović zahvalio je Vladi TK na podršci naučno-istraživačkom radu.

Pohvalio je odnos Vlade TK prema ulozi i važnosti ANUBiH koji se ogleda, kako je naveo, i u sporazumu kojim je TK osigurao 50.000 KM za naučno istraživačke i umjetničke aktivnosti.

– ANUBiH tokom sedam decenija, putem stotine akademika, naučno-istraživačkih radnika poznatih u BiH i šire, dalo je doprinos društvenom, ekonomskom, kulturnom, tehničkom i svakom drugom razvoju države BiH – kazao je Pejanović, ukazavši i na značajan doprinos akademika s područja TK, saopćeno je iz Vlade TK.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU