Potpisani sporazumi za tri projekta unapređenja javnog veterinarskog zdravlja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muhamed Smajlović potpisali su danas sporazume za tri projekta ukupne vrijednosti 200.250 KM.

Osnovni cilj ovih projekata je poboljšanje i unapređenje javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo kroz aktivnosti preventivnog tretiranja različitih parazitarnih i drugih zaraznih oboljenja kod životinja koje su vrlo često prenosnici zaraznih oboljenja od kojih obolijevaju i ljudi.

Predviđena su, također, sveobuhvatna istraživanja uginuća domaćih i divljih životinja na području Kantona Sarajevo s posebnim osvrtom na zoonoze i druge zarazne bolesti, te učestalost mikrobioloških i hemijskih uzročnika u internim kontrolama proizvođača proizvoda životinjskog porijekla.

Kako ističu s Veterinarskog fakulteta, u godinama prije 2018. pa do danas, nije bilo ovih testiranja, dok su u periodu tesiranja u 2018. godini ustanovljeni visoki procenti pozitivnih životinja i to 49,25 posto goveda s 12 vrsta parazita, 78,18 posto ovaca s 10 vrsta parazita, 94,05 posto koza s 11 vrsta parazita i 65,38 posto pozitivnih konja sa šest vrsta parazita.

Ovi podaci posebno su zabrinjavajući, ako se uzme u obzir da su životinje prenosnici virusa zbog kojih obolijevaju i ljudi.

Dijagnostičko ispitivanje uginulih životinja na području Kantona Sarajevo, pa i čitave Bosne i Hercegovine, od završetka rata pa do danas, predstavlja veliki problem jer većina uginuća ostaje bez dijagnoze o uzroku smrti.

Identificiranje uzroka uginuća životinja bi sigurno doprinijelo sprečavanju i širenju zaraznih bolesti, te tako pomoglo, kako vlasniku uginule životinje, tako i veterinarskoj službi na terenu koja bi mogla planirati neophodne postupke/korake za unapređenje zdravlja ionako osiromašenog stočnog fonda, ističu stručnjaci s Veterinarskog fakulteta.

– Stručnjaci već izvjesno vrijeme upozoravaju i da bi se mogla desiti epidemija bruceloze u KS, a sve zbog nedostatnog testiranja hrane životinjskog porijekla i životinja koje se koriste u mesno–prerađivačkoj industriji, te da je trenutna situacija u KS, što se tiče zoonoza, gora nego je bila krajem ’90-ih kad je bilo daleko manje i finansijskih i tehnoloških mogućnosti za testiranje i monitoring. Mi slušamo mišljenje struke i zato smo odlučili sufinansirati ova tri bitna projekta čiji je nosilac Veterinarski fakultet UNSA, dok će u njihovoj realizaciji učestvovati i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove-Inspektorat za veterinarstvo i veterinarske organizacije – kazao je ministar Delić nakon današnjeg potpisivanja sporazuma.

Dekan Smajlović se zahvalio ministru Deliću, ističući važnost ovih testiranja u veterinarstvu, “posebno testiranja vezanih za sigurnost hrane i preventivno otkrivanja zaraznih bolesti kod životinja jer su to procesi koji direktno utječu ne samo na prevenciju zaraznih bolesti kod životinja, nego i kod nas, ljudi”.

Sredstva za ova tri projekta Ministarstvo privrede KS izdvaja kroz realizaciju Programa utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko – zdravstvene preglede i kontrolu, namijenjenih za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU