FOTO: TNT.ba

Povodom prve godišnjice mandata, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, danas je održao godišnju konferenciju za medije, na kojoj je predstavio svoj rad, rad svojih saradnika, kao i rad Gradskog vijeća, za period od godinu dana koliko i traje dosad njegova uloga gradnačelnika Zenice.

U nešto više od sat vremena, gradonačelnik Kasumović istakao je koje probleme u ovom gradu je zatekao, koje je riješio, a zatim do kojih još korača, te uvjereno tvrdi da će za naredne tri godine sve probleme koji su godinama u Zenici postojali i riješiti.

Kasumović je na početku iznio dva najveća problema koje je zatekao u ovom gradu, a to su grijanje i zaposlenje, te dodao da je grad Zenicu preuzeo sa preko 62 miliona KM duga, bez mogućnosti zaduživanja niti uzimanja garancija.

“Dva najosnovnija problema ovog grada su: grijanje grada i nezapolenje. Trebalo je riješiti grijanje u ovom gradu, trajno, a ne možete se zadužiti 1,00 marku ili fening. Ja sam osmislio kako bi to moglo, da se napravi najmodernije i najjeftinije grijanje u BiH. Sadašnje grijanje troši blizu 200.000 tona uglja. Ja sam zajedno sa Mittalom i sa Finskom vladom i prijateljima, našli modus da riješimo problem grijanja Zenice. Grad će se grijati na NUS proizvod, tj. plin iz visokokosne peći ili iz visoke peći. Taj projekat je 100 miliona KM i isplativ je u roku od sedam godina. Na moju zamolbu Mittal je preuzeo da je garant kredita. EDRB je odobrio kredit, a vlada Finske i njihove kompanije su najbolji proizvođači na svijetu. Građani Zenice će imati najbolje i namodernije grijanje 2019. godine”, kazao je Kasumović.

Na konferenciji za medije, gradonačelnik Zenice, podvukao je i temu budžeta za grad Zenicu, te naglasio da je na taj način nastavio život u ovom gradu: “Budžet je bio u Nacrtu, pa je bila Javna rasprava i nije bilo apsolutno primjedbi. Došlo se pred usvajanje budžeta kada su došle partije, htjeli su da narodu pokažu mene kao lažova. Budžet za ovu godinu je uradila bivša vlast, ja sam samo napravio izmjene one koje su građani tražili da mogu odgovoriti zadacima. Ja sam prvi u državi proglasio sam budžet i prvi u državi spriječio blokadu grada”, dodaje.

Također, jedan od projekata koji je u fazi realizacije tokom mandata gradonačelnika Kasumovića je i projekt “Plave vode”: “U četvrtom mjesecu 2016. godine Vlada ZDK i Skupština ZDK povukla je saglasnost i taj projekat zaustavila. Dolaskom mene, pozvao me direktor EBRD-a i rekao da je projekat propao, a ja sam tražio mjesec dana roka. Sutra je finalni potpis ugovora u Travniku u 11 sati. Vratio sam ovaj projekat koji je propao a želja Zeničana je od ’70. godina”.

Ono čega se gradonačelnik Zenice pored pomenutih glavnih problama dotaknuo, jeste rješavanje pasa lutalica u gradu, kao i problem kladionica. Istaknuto je da se uveo projekt pomaganja stanovništvu koje se bavi poljoprivredom ili stočarstvom, te da će i grad Zenica davati podsticaj i na taj način pomoći. Kasumović se dotaknuo i rada uposlenika u Gradskoj upravi te naglasio da je ispravio sve nepravilnosti koje su ga dočekale.

Tema današnje konferencije je bila je i realizacija problema izletišta Duće, doček Nove godine, projekt Gradske kafane, izgradnja dva savremena najmodernija tržna centra, NK Čelik, besplatan internet na području kompletnog grada i ruralnih područja, izgradnja nova dva trga u gradu, kao i izgradnja dječijih igrališta na nekoliko lokacija u gradu, izgradnja stanova za socijalno-ugrožene i mnogo manjih projekata i ideja.

Fuad Kasumović je istakao da posla još mnogo ima, problemi se trebaju riješiti, ali da se nada da su građani Zenice, njegovim dosadašnjim radom zadovoljni. Također, naglasio je da se do današnjeg dana na žiroračunu grada nikada nije nalazilo više novca.