Pozorišne igre BiH u Jajcu potrebne kao mjesto dijaloga i susreta (VIDEO)

Ove godine obilježava se dvostruki jubilej jednog od najstarijih pozorišnih festivala u Bosni i Hercegovini, Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu  – 50 godina od osnivanja Festivala (1971.) te 40 izvedenih festivalskih izdanja.

Ove godine Festival se održava bez selektora, s tim da je svako pozorište na Igre poslalo predstave koje je smatralo najboljim u svojoj produkciji.

Dok Festival traje sa učesncima i gostima razgovara se i o značaju Pozorišnih igara.

Teatrologinja iz Mostara Tina Laco istakla je za Fenu da je značaj Pozorišnih igara u njihovoj tradiciji, kontinuitetu i održavanju.

– Ovo je za nas sve koji smo iz te struke znači teatrologe, povjesničare, glumce i redatelje, sve u najširem spektru struke vrlo bitno kao mjesto susreta, mjesto dijaloga, mjesto razgovora. Mogućnost da pokažemo jedni drugima što to radimo kakvi su naši repertoari tokom sezone – podvukla je Laco.

Ona je također kao vrijednost Pozorišnih igara navela činjenicu da se na ovakvim susretima osjeća puls suvremenih htijenja, stremljenja i trendova u bosanskohercegovačkim kazalištima.

Glumac HNK Mostar Ivan Skoko kaže za Fenu da mu je drago doći u Jajce na Pozorišne igre, osobito ove godine jer se obilježava jubilej.

– Osobno jako volim Jajce. Mislim da je jako lijep grad a ovo je poseban povod da možemo doći uživati u ljepotama grada Jajca i baviti se poslom koji volimo. A Igre nam uvijek trebaju i bar se nadam da ću biti i na 80-im Pozorišnim igrama – zaključio je Skoko.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU