1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Pravosudni organi BiH preuzimaju predmet Edina Vranja

  ()

  Sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine  Gordane Tadić, republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković održan je danas u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije u Beogradu.

  Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

  U saopćenju se navodi da na temelju propisa kojima se regulira regionalna suradnja između Republike Srbije i BiH, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

  S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se žurno postupanje Višeg suda u Beogradu. 

  Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u suradnji u predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije – navodi se u saopćenju.

  Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne suradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužiteljstva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

  Ovakav način rada, kao i regionalnu suradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.i 21. septembra 2021. godine – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO