Pravosudni organi BiH preuzimaju predmet Edina Vranja

Sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine  Gordane Tadić, republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković održan je danas u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije u Beogradu.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

U saopćenju se navodi da na temelju propisa kojima se regulira regionalna suradnja između Republike Srbije i BiH, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se žurno postupanje Višeg suda u Beogradu. 

Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u suradnji u predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije – navodi se u saopćenju.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne suradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužiteljstva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu suradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.i 21. septembra 2021. godine – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU