Prednosti povezivanja više uređaja na internet i kako do njih doći

Pojavom mrežne tehnologije koja nam je omogućila vrlo brze protoke podataka i koja je iskustvo surfanja internetom podigla na višu razinu, prije par godina dobili smo mnoge druge pogodnosti kao korisnici. Jedan od njih je povezivanje više uređaja na internet.

Dugo vremena s nekoliko naprava, poput pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala ili stolnih računala, ali i televizora – koji su s vremenom postali pametniji i čija se naprednija upotreba temelji na internetskoj vezi – pojava svih njih u jednoj kući ili stanu s više članova nije bila novost. Štoviše, sve veći broj korisnika danas se odlučuje za kupnju paketa stabilnog i brzog interneta, po mogućnosti optičkog, kako bi svi članovi obitelji mogli koristiti svoje uređaje i konzumirati sadržaj na webu stabilno i brzo.

Logistika povezivanja više uređaja na internet

U ovom slučaju moramo malo više pažnje posvetiti tehničkim pojedinostima vezanim uz opterećenje mreže pri povezivanju više uređaja (posebno za zahtjevnije korisnike). Naime, prvo što treba imati na umu je protok podataka, točnije, da najveći protok koji jedan uređaj (usmjerivač) isporučuje u većini slučajeva nije najbolja moguća brzina interneta, ali to je brzina Wi-Fi veze.

Što to zapravo znači u praksi? Recimo da jedan usmjerivač može isporučiti oko 30 Mbps – i svaki od povezanih uređaja zapravo crpi tu najveću moguću brzinu – što je više korisnika, brzina će se korisnicima različito raspodijeliti, bez obzira na brzinu internetske veze.

Ono što je također vrlo važno spomenuti je jačina signala koji dolazi s mrežnog uređaja, točnije usmjerivača koji omogućuje promet između više računalnih mreža. Ovisno o konfiguraciji prostora u kojem borave ljudi, vrlo je važno imati snažan Wi-Fi uređaj, koji u svakom trenutku može isporučiti dovoljno dobar signal na većoj površini.

Ovdje dolazimo do još jedne važne stavke, a to je takozvana pristupna točka. O čemu se zapravo radi? Ako imate na umu povećati broj uređaja spojenih na internet, točnije na bežičnu mrežu (bilo kod kuće ili na poslu), tada je potrebno integrirati dodatni Wi-Fi uređaj, radi bolje pristupne točke. Na taj ćete način moći smanjiti opterećenje koje glavni usmjerivač trpi, a integracija drugog usmjerivača ili spomenute pristupne točke, unutar lokalne mreže, značajno pridonosi njegovom rasterećenju.

Koliko je važna optika u ovom slučaju?

U trenutku kada postavite sve postavke usmjerivača koji pokriva određeno područje objekta, tada možete jednostavno povezati nekoliko različitih uređaja na jednu Wi-Fi mrežu, koja, primjerice, pruža podatke putem optičkog kabela. U tom slučaju ova tehnologija pridonosi osiguravanju najvećeg mogućeg protoka, tako da se brzine ravnomjerno i stabilno raspoređuju na sve uređaje.

Stoga bi kod kuće idealna brzina mogla biti do 40-50Mbps, što je više nego dovoljno za neprekidnu uporabu zahtjevnijih operacija na webu, dok biste za poslovne uvjete trebali odabrati najjače moguće pakete s većim podacima stope u jedinici vremena, s obzirom na to da će jednu Wi-Fi mrežu u danom trenutku koristiti znatno više ljudi.

Recimo da ste dva računala, jedan televizor i dva telefona u jednom stanu spojili na svoju kućnu mrežu. Zaista se čini sjajno što svaki član kućanstva bez problema koristi internet u različite svrhe. Međutim, gdje se može pojaviti problem ako imate nestabilnu mrežu? Danas je gotovo većina videozapisa na Internetu u 4K formatu, koji sam po sebi ‘crpi’ mnogo podataka. Zatim, tu su online glazbene usluge, online video usluge, online igre, platforma sa najboljim sajtovima za klađenje te mnogo drugih stvari.

Sve to ne bi bilo moguće koristiti u stvarnom vremenu, a istodobno ako usmjerivač ne isporučuje velike brzine prijenosa podataka u stabilnoj vezi. Upravo iz tih razloga, optički internetski kabel (o kojem se sve više govori) polako postaje standard i za obične korisnike i za one tvrtke koje danas ne mogu zamisliti svoj rad bez optike. Ova vrsta interneta je izuzetno brza i nudi brzine do čak 1000/400 Mbps.

Zaključak: Razvoj tehnologije i tehnoloških rješenja danas toliko napreduje, ali sa sobom nosi određene hardverske zahtjeve i infrastrukturu koja će ih trebati podržati.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU