Predstavljanja igrica zabavno-edukativnog karaktera „Vrtlog života“

Projekat GameChangers (pod pokroviteljstvom Fondacije Humanity in Action) okuplja 12 mladih iz cijele BiH, koji su proteklih 6 mjeseci (u nekoliko edukacijskih ciklusa) vrijedno radili na kreiranju ovog obrazovnog projekta, te su koristili inovativni obrazovni alat – društvene igre za uključivanje i obrazovanje mladih u BiH o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka, u kontekstu građanskog i demokratskog angažmana unutar različitih lokalnih zajednica i u drugim sferama kreiranja politika.

„Smatram da je ovo iznimno bitan projekat jer podstiče mlade da razmišljaju o svom položaju i situaciji u kojoj se nalaze. Važno je podizati svijest mladih o rodnoj ravnopravnosti jer je to dobar put ka poboljšanju društva“ – istaknula je Emily Emina Džindo, jedna od članica projekta.

Tri grupe učesnika su kreirale tri igre na ploči putem kojih na jedinstven način adresiraju određene probleme kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka. Te igre će uskoro biti dostupne online za upotrebu. Trenutno se finalizira konačni dizajn igrice i uskoro će biti dopunjene i usavršene, a nakon toga će biti dostupne široj javnosti na upotrebu besplatno.

„Vrtlog života“ je jedna od tri igrice koje su kreirali mladi na ovom projektu. Sastoji se od dvije rute (igrač u ulozi osobe muškog spola i igrač u ulozi osobe ženskog spola) podijeljene na pet perioda života (rano djetinjstvo, djetinjstvo, tinejdžerstvo, zrelo doba, starost) na svakoj ruti. Cilj igre je doći do perioda mirovine, ali, prije svega, i da se igrači zabave i spoznaju kako nas različite prepreke stavljaju u različite pozicije i situacije tokom života, ovisno o spolu.

„Sretni smo što je naša igrica prilikom testiranja prouzrokovala kod ljudi da promišljaju o rodnoj (ne)ravnopravnosti i njenoj važnosti u društvu. Malim koracima možemo napraviti velike stvari, a ovaj projekat je jedan od tih koraka.“ – navela je Lamija Čelik, koja je učestvovala u kreiranju igrice „Vrtlog života“.

O ovom cijelom projektu, Tarik Đapo, kao dio tima koji je kreirao igricu „Vrtlog života“, je imao samo riječi hvale: „Ukoliko želimo da stvorimo pravedno i napredno društvo, moramo što proaktivnije raditi na smanjenju rodne nejednakosti. Ponosan sam što sam imao priliku biti dio ove važne inicijative i barem na mali način doprinijeti rješavanju problema rodne nejednakosti.“

Projekat je podržan od strane Humphrey Fellowship-a, koji je dio Fullbright Exchange Programa.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU