Predstavljena knjiga ‘Majka Hatidža’ Esnefe Smajlović-Muhić (VIDEO)

Knjiga „Majka Hatidža“, autorice Esnefe Smajlović Muhić, koja predstavlja trajno svjedočenje o genocidu u Srebrenici kroz prizmu životnog puta srebreničke majke Hatidže Mehmedović, predstavljena je danas u Sarajevu.

U ovom nesvakidašnjem rukopisu je hronološki, na vjerodostojan i dokumentiran način prikazan životni put majke Hatidže, istinske bh. heroine, kojoj su tokom genocida u Srebrenici ubijena dva sina i suprug, kao i desetine drugih bliskih rođaka.

Knjiga predstavlja nezaobilazan doprinos kulturi sjećanja na najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata i to iz ugla srebreničke majke, čija su hrabrost, upornost i strpljenje u potrazi za istinom i pravdom zadivili cijeli svijet.

Ovo nesvakidašnje djelo, objavljeno dvije godine nakon smrti majke Hatidže, koja je za života postala simbolom borbe za istinu i pravdu, zapravo je autentično kazivanje o dešavanjima vezanim za genocid u i oko Srebrenice, uključujući traženje posmrtnih ostataka u masovnim grobnicama i organiziranje preživjelih majki, ali izgradnju Memorijalnog centra i proces povratka, te procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

O knjizi, čija protagonistica plijeni vlastitom plemenitošću, govorili su promotori – akademici Mustafa Cerić i Ferid Muhić, kao i prof. dr. Faris Gavrankapetanović i dr. Emir Ramić (Muhić i Ramić putem video-linka), kao i sama autorica, istaknuvši kako svojevrsna biografija, odnosno monografija o Hatidži Mehmedović i njena životna misija predstavljaju uzor i trajnu inspiraciju, ali i opomenu, kao i  pouzdan izvor za dokumentiranu historiografiju.

Životna priča o Hatidži, kako je rečeno, ima edukativno-pedagošku vrijednost za buduće generacije kao pouka i poruka, odnosno moralna i etička lekciju za uspravan i dostojanstven život u Bosni i Hercegovini.

Majka Hatidža, po riječima promotora, jeste moralna vertikala koja je potrebna ne samo na bh. nego i na globalnom planetarnom nivou kao opomena i moralni imperativ – kako se genocid više nikome i nikada ne bi ponovio.

U osvrtu na koncept i strukturu same knjige, promotori su istaknuli njenu sistematičnost, argumentiranost i humanističku orijentiranost kojima je inspirisana, kao i ozbiljnost pristupa i visoki nivo književnih i estetskih kvaliteta.

Riječ je o, kako su kazali, dragocjenom rukopisu, koji nema svoje eksplicitno žanrovsko obilježje, nego se može čitati kao biografsko, književno djelo, stručno, historijsko, arhivsko, monografsko djelo, te biti polazište i poticaj za dalja istraživanja, ne samo genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice 1995. godine, nego i za interdisciplinarni pristup u istraživanju genocida općenito, uključujući njegove historijske, sociološke, pravne, psihološke i druge aspekte i posljedice.

Ukazali su, također, na poveznicu, odnosno koincidenciju da je tri godine nakon Hatidžine smrti uslijedila dopuna KZ-a BiH, kojom se zabranjuje i sankcionira negiranje genocida u BiH, a na čemu je ona uz ostale srebreničke majke, sve postratno vrijeme, bila snažno angažirana.

Autorica Esnefa Smajlović – Muhić podsjetila je sudiomike promocije na način prikupljanja građe i pisanja knjige.    

– Brojne su lekcije iz života majke Hatidže. Ona je svojim primjerom, saburom, snagom i hrabrošću pokazala kolika je, zapravo, veličina, snaga i hrabrost bosanske žene. I pored bola koji je živjela nikada nije pozivala na osvetu i mržnju zbog počinjenih zločina. Pozivala je isključivo na spoznaju istine o genocidu u Srebrenici – riječi su autorice   

Potcrtala je kako je majka Hatidža ostavila snažan pečat i obilježila svoje vrijeme i kako je postala simbol svih majki u BiH, te da knjiga predstavlja dokumentovanu sliku i pisani trag o genocidu.

Autorica knjige i sama je Srebreničanka, žena čiji je otac, također, ubijen tokom genocida u tom gradu. Prije djela posvećenog majci Hatidži objavila je i autobiografsku knjigu “Život prije i poslije Srebrenice”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU