Predstavljeni rezultati istraživanja – 30 odsto duvanskih proizvoda u regiji nije oporezovano

U srijedu 15. septembra u hotelu Bosna u Banja Luci, je održana konferencija za medije povodom realizacije projekta „Borba protiv ilegalne trgovine putem istraživanja, obrazovanja i podizanja svijesti“

Predstavljajući realizovane projektne aktivnosti, vođa projekta, docent dr Goran Lapčević, je naglasio da projekat „Borba protiv ilegalne trgovine putem istraživanja, obrazovanja i podizanja svijesti“ predstavlja kombinaciju istraživanja, savremenih obrazovnih tehnika i aktivnosti podizanja svesti za suzbijanje ilegalne trgovine na teritoriji Zapadnog Balkana, a fokusira se na ilegalnu trgovinu duvanom, alkoholom i drogama, analizirajući veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala kao što su korupcija, pranje novca i organizovni kriminal.

Predstavljajući istraživački deo projekta, prof. dr Miloš Bešić naglasio je da je istraživanje pokazalo da se na našim prostorima dominantno još uvijek koriste klasične cigarete, dok uređaje za zagrijavanje duvana, kao što s IQOS i GLO, koristi oko tri i po odsto pušača. Pritom, više od 90 odsto korisnika klasičnih cigareta, nikada nije ni probalo uređaje za zagrijavanje.

Sudeći po podacima istraživanja, svaka četvrta kutija klasičnih cigareta koju pušači koriste, nema akciznu markicu, a brendovi koji se najčešće prodaju bez akcizne markice su “FM” i “Donatela”. Pored toga, istraživanje je pokazalo da 15 odsto pušača cigarete kupuje na ulici ili pijaci.

Sa druge strane, rezani duvan koristi nešto manje od 12 odsto pušača, a ključni razlog jeste to što je to jeftinije od korišćenja klasičnih cigareta. Pritom, kada koriste rezani duvan, u dvije trećine slučajeva riječ je o domaćem duvanu koji nije brendiran, a koji je najčešće porijeklom iz Srbije i BiH. Rezani duvan se najčešće kupuje na pijaci, ali nerijetko i uličnoj prodaji.

Drugim riječima, procjenjuje se da oko 30 odsto duvanskih proizvoda koji se koriste u regionu nije oporezovano i ovo predstavlja ozbiljan problem, kako za štetu koja nastaje po budžete država regiona, tako i za proizvođače cigareta. Ovome treba dodati i problem sumnjivog i neprovjerenog kvaliteta duvana i cigareta koji pušači koriste, i koji dodatno može negativno uticati na njihovo zdravlje.

Prof. dr Zorica Medić, ekspert za komunikacijsku kampanju, istakla je da je za uspješnu borbu protiv ilegalne trgovine veoma važna adekvatna i pravovremena razmjena informacija između različitih institucija koje imaju ključnu ulogu u njenom sprečavanju, kao što su policijski organi,

carinske i granične službe kao i pravosudni organi. Imajući u vidu međunarodni karakter ovog fenomena, vrlo je važna i adekvatna saradnja između zemalja u regionu.

Projekat „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“ finansira PMI IMPACT – globalna inicijativa koju je pokrenuo Philip Morris International Inc za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih djela, a realizuje ga Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, Srbija.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU