1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Preminuo zaljubljenik filma Jasmin Dodik

  ()

  Prije tri dana u Sarajevu je u 75. godini života preminuo doajen BH filmske industrije Jasmin Dodik, izgubivši tako bitku s dugom i teškom bolešću, saopćila je Fondacija za kinematografiju .

  Svim kolegama iz svijeta filma koji nije tako primjetan ali je jednako važan a to je distribucija i prikazivanje filmova, ostaće u trajnoj uspomeni kao istinski zaljubljenik i entuzijasta sedme umjetnosti. Kolege će ga pamtiti po borbi da spasi filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom.

  Dodik je svoj radni vijek proveo kao uposlenik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH.

  Kroz bivšu Jugoslaviju Dodik je sakupljao i presnimavao stare filmove, a tokom rata u BiH odlazio je u Zagreb te donosio filmove kako bi ih prikazivao u opkoljenom Sarajevu.

  Jasmin Dodik ovjekovječen je i u dokumentarnom filmu mladog BH autora Benjamina Dizdarevića „Rez“ koji je premijerno prikazan u okviru programa BH film Sarajevo film Festivala 2016. godine a koji govori o njegovom životnom putu liku i djelu.

  Fondacija za kinematografiju Sarajevo je početkom godine pokrenula inicijativu za dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoje BH kinematografije od njenog nastanka pa do danas, a koja je u

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO