Priča Ammara Liđana: Vratio se iz Njemačke, praksu obavlja u Kendić stolariji

USAID projekat “Diaspora Invest” ovog ljeta uspješno realizuje program mobilnosti za mlade iz bh. dijaspore – ljude koji pripadaju drugoj generaciji iseljenika, ali i za mlade koji su posljednjih nekoliko godina proveli na studiju ili radu vani

Cilj programa je ohrabriti njihov dolazak u BiH te im pružiti priliku da pronađu nove poslovne perspektive u BiH. Jedna takva priča je i priča Ammara Liđana, rodom iz Bihaća, koji je završio poslovnu ekonomiju. Tokom studija je boravio na Univerzitetu u Mariboru u Sloveniji i na Univerzitetu u Grazu, saopćeno je iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

– Još tokom dodiplomskog studija vidio sam šta znači studirati u inostranstvu i živjeti u inostranstvu, pa sam 2019. godine donio odluku da napustim BiH i otišao sam u Njemačku, u grad Paderborn. Epidemija je promijenila okolnosti, te sam počeo istraživati opcije koje imam. Pojavila se prilika pri USAID-ovom projektu “Diaspora Invest” da pronađem priliku u BiH. Istovremeno, upisao sam master studije online putem. Nakon što sam prošli semestar proveo u Mariboru, već naredni idem na Eskisehir Osmangazi Univerzitet u Turskoj. Dakle, stalna mobilnost vam nekako postane dijelom života, a ova prilika da se vratim u BiH i iskusim rad ovdje je nešto što će sigurno usmjeriti i moje razmišljanje o budućnosti. Dugoročno još nisam donio odluku o potpunom povratku u BiH, ali nikad se ne zna. Smatram da je život u BiH moguć, ali do ostvarenja cilja se lakše i brže dođe u inostranstvu – dodaje Liđan.

On smatra da mladi iz BiH imaju prilike za mobilnost i razmjenu prema vani.

“Iz moje perspektive studija u BiH, Sloveniji i Austriji, smatram da postoje različite mogućnosti u sve tri države. BiH je dio Erasmus+ mobilnosti, i Univerziteti nude opcije studija u državama skoro cijele Evrope, u potpunosti finansirano od strane Evropske Komisije. Pored Erasmus+ programa, postoje još i Erasmus for Young Entrepreneurs (Erasmus za mlade poduzetnike), CEEPUS program, kao i Mevlana program za studij u Turskoj. Ono što sam ja primijetio da je naprednije u Njemačkoj, Sloveniji i Austriji jeste da imate više mogućnosti za praksu ili rad tokom studija, kao i više privilegija/subvencija – napominje Liđan.

No, pored svih tih programa, kao posebno iskustvo ipak ističe DiaWorks Summer Internship.

On naglašava da zahvaljujući USAID-ovom projektu ima čast i mogućnost da provede mjesec dana u BiH i obavi praksu koju nikad nije imao mogućnost obaviti dok sam bio u BiH. Kompanija u kojoj obavlja praksu, kako je naveo, je Kendić stolarija iz Velike Kladuše na poziciji administrativnog službenika. Ovakav vid prakse i programa, smatra on, bi trebao biti integralni dio srednjoškolskog i visokoobrazovnog kurikuluma u obrazovnim institucijama u BiH te se i nada da će jednog dana i postati obavezan, gdje će svako imati priliku da prođe kroz ono što bi trebao biti sastavni dio učenja, a to je praksa.

– Ovim putem bih htio poručiti mladim ljudima u BiH da iskoriste svaku mogućnost koja im se nudi, studij, mobilnost, učenje stranog jezika, umrežavanje, rad na sebi, te da ne očekuju ni od koga ništa. Ukoliko nema opcija u BiH, ne plašite se mobilnosti i ne mislite da je svako kretanje ‘trajno’ i konačno. Napravite plan/cilj gdje se vidite za godinu, dvije, pet godina i radite sve da ostvarite taj cilj – zaključuje Liđan.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU