-3.1 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

PRIČA IZ VAREŠA / Njihove različitosti imaju posebnu ljepotu samo kad su svi zajedno

Prepoznavši problem da život djece sa sela prestaje u 14 sati kada završi smjena u školi, profesor njemačkog jezika a ujedno i predsjednik udruženja “Moja prva nota”, pokrenuo je projekta pod nazivom „Dozvoli mi da te upoznam“.

Naime, Igor Hinger, profesor iz Vareša, svjestan je koliko su Vareška sela iseljena te koliko je potrebno, jedno ili dvoje djece koliko ih obično ima u tim selima, uključiti u društveni život i pružiti ima dodatne prilike. Ovo je bila prilika i za upoznavanje djece iz bošnjačkih i hrvatskih sela.

Po riječima Hingera, preko 40 mladih, iz 15 bošnjačkih i hrvatskih Vareških sela, u Fojnici su dočekali učenici iz OŠ “Ivan Goran Kovačić” i OŠ “Muhsin Rizvić”. Domaćini su učenici mirovne sekcije tzv. dvije škole pod jednim krovom. Sudionici su imali priliku upoznati grad, kulturu i fojničke običaje Hrvata i Bošnjaka.

Kada je u pitanju razumijevanje i suživot u Varešu, u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine, situacija je itekako dobra, kazao je Hinger.

Ni u godini kada je pandemija uveliko ugrozila društveni život, projekti nisu stali, zahvaljujući Projektu Pro-budućnost i Institutu za razvoj mladih Kult.

Sve male lokalne zajednice primjerom pokazuju da građani Bosne i Hercegovine trebaju jedni druge bez obzira na bilo koji identitet, te da su u miru i solidarnosti snažni da se nose i s najtežim preprekama. Ove aktivnosti su dokaz da međunacionalna suradnja i solidarnost rađa pozitivne priče.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU