Privatnim preduzećima i poduzetnicima u ZDK podrška od ukupno 2,55 miliona KM

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona raspisalo je još polovinom septembra javne pozive za dodjeljivanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 2021. godinu, za što je u budžetu tog kantona osigurano 2.550.000 KM – potvrdila je Feni savjetnica u resornom ministarstvu Angela Tadić.

Podsjeća da su, u skladu sa Programom razvoja male privrede ZDK za period 2021.-2024. godina, objavili osam javnih poziva za dodjelu sredstava po Programu utroška budžetskih sredstava u 2021. godini te da je rok za prijavu bio 4. oktobar, osim za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2020. i 2021. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK. Taj je javni poziv još otvoren, a prijave se mogu slati do 30. novembra ove godine.

-Subvencije, za koje smo raspisali javne pozive, imaju za cilj pružanje podrške za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća sa potencijalom za rast i izvoz, unapređenje turističke ponude, infrastrukture i podzetništva za održivi turizam te unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta i poduzetničke infrastrukture. Ministar Zlatko Jelić je imenovao Komisiju za pregled dokumentacije, koja trenutno vrši detaljan pregled prijava koje su zaprimljene u roku – ističe Tadić.

Nakon pregleda prijava, dodaje, bit će sačinjen zapisnik s kojim će biti upoznat i resorni ministar te će biti izvršene i druge proceduralne aktivnosti za sačinjavanje “prijedloga odluke o odobravanju poticajnih sredstava”. Zajedno sa izvještajem o radu Komisije, prijedlog odluke bit će dostavljen na potvrdu Vladi ZDK te će, nakon odobrenja Vlade ZDK, Komisija pripremiti sve dokumente neophodne i za realizaciju poticaja.

Ministarstvo za privredu ZDK, naglasila je Tadić, ove će godine pružiti novčanu podršku za razvoj konkurentnosti privrede (investiranje u opremu); za investicije u obrte iz područja prerađivačke djelatnosti i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata; za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture; kao i za projekate razvojnih agencija i subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2020. i 2021.godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK.

Također, predviđena je podrška za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela troškova kamate od Ministarstva za privredu za male privredne subjekte koji posluju na području ZDK-a; za subvencioniranje dijela troškova organizacije sajmova i manifestacija te za odobravanje i dodjelu (refundiranje) financijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata.

(FENA) L.A.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU