Privredna komora FBiH prva komora potpisnica UN principa za osnaživanje žena

Privredna komora Federacije BiH postala je prva komora u regionu koja je potpisala UN Principe za osnaživanje žena (WEPs), i time zvanično priznata za Pionira u kreiranju praksi za osnaživanje žena

– Ovim svečanim činom, Privredna komora FBiH je ujedno i prva Komora ne samo u BiH, već i regionu koja je priznata za zalaganja u rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena i za čiju daljnu provedbu smo preuzeli odgovornosti da doprinesemo stvaranju i poboljšanju poslovnog ambijenta usmjerenog posebno na aktivnosti ka ekonomskom osnaživanju žena i njihovoj rodnoj ravnopravnosti na tržištu rada, u zajednici i društvu – rekao je potpredsjednik Privredne komore FBiH i potpisnik UN Principa za osnaživanje žena ispred Komore FBiH Mirsad Jašarspahić.   

Kaže da je Privredna komora utabala put kojim će ići ka ostvarenju rodne ravnopravnosti na agendi za 2030. godinu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Principi za osnaživanje žena (WEPs) su rezultat saradnje između Entiteta Ujedinjenih naroda za ravnopravnost među spolovima i osnaživanje žena (UN Women) i Globalnog dogovora Ujedinjenih naroda (UNGC).

Principi za osnaživanje žena su primarno sredstvo za korporativno postizanje aspekata rodne ravnopravnosti na agendi za 2030. godinu i ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Činom potpisivanja sedam osnovnih principa za osnaživanje žena i pridruživanjem zajednici WEP-a, Privredna komora FBiH signalizira posvećenost ovoj agendi na najvišim nivoima uz zajednički rad u mrežama sa više aktera kako bi se potaknule poslovne prakse koje osnažuju žene, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU