Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Proces vakcinacije u Sarajevu posustaje

Za manje od dva mjeseca proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo je od “najbolje organizacije” stigao do “potpune katastrofe”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Bio je 21. april kada je počela imunizacija stanovništva starijeg od 75 godina, a prve reakcije bile su sjajne. Naši stariji sugrađani na sva zvona su hvalili organizaciju krenuvši od rasporeda imunizacije do brzog prijema, registracije, vakcinisanja i dobijanja potvrde.

“Suze su mi krenule kakva je organizacija. Jesmo čekali, ali smo dočekali”, poručila je jedna gospođa, a neki su otišli i dalje pa poručili da je organizacija “kao u Švedskoj”.

No, posljednjih sedmica građani su sve nezadovoljniji načinom procesa imunizacije. Mnogi stariji građani nikada nisu dobili poziv za vakcinu, a zatim su i potvrđene nepravilnosti i vakcinisanje “preko reda”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

“Ovo je strašno. Ja imam 71 godinu i ne mogu više stajati na nogama. Neću doći na red za tri sata. Ovo je katastrofa i sramota”, rekla nam je starija gospođa koja je dodala da će na kraju morati da odustane od vakcinacije u Sarajevu i vakcinu potraži u Srbiji.

Sve je kulminiralo posljednjih dana kada se ispred Olimpijske dvorane Zetra bilježe ogromne gužve građana koji bez ikakve distance čekaju i po nekoliko sati da dobiju priliku ići u dvoranu i dobiti dozu vakcine. Treba istaći da je riječ o starijim osobama i onkološkim pacijentima.

Prava zbrka je nastala i jer mnogima nije jasno kada se odvija vakcinacija, a kada revakcinacija, pa je i mnogo građana koji dolaze pred Zetru bez potvrđenog termina i time stvaraju dodatnu nervozu. Nemali je broj građana koji tvrde da nisu vakcinisani na dan i u terminu kada je to trebalo biti učinjeno.

Nadležni i dalje uvjeravaju javnost da po vakcinu dolaze i oni koji još nisu dobili poziv te da zbog toga nastaje gužva.

Treba istaći da u Kantonu Sarajevo još nije počela prava masovna imunizacija, već se građani vakcinišu manjim brojem doza koje se dopremaju putem mehanizama COVAX i EU.

U posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prema čijem se planu vrši vakcinacija, je navedeno da je u Kantonu Sarajevo vakcinisano skoro 134.300 od ukupno 413.500 stanovnika, piše klix.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas