-6.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Projekat TABLA i STEAM laboratorije za kreativnost i inovativnost učenika

U 28 osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo otvorene su STEAM laboratorije, dizajnirane na način da potaknu potencijale učenika i omoguće praktičnu primjenu i demonstraciju znanja i vještina, a sve s ciljem progresivnijeg načina rada sa učenicima i postizanja boljih rezultata.           

Jedna od njih otvorena je danas u sarajevskoj Osnovnoj školi  „Grbavica I“. Opremanje STEAM (nauka, tehnologija, inžinjerstvo, umjetnost i matematika) laboratorija u školama dio je Projekta opšteg obrazovanja TABLA koji implementira Save the Children, a finansira Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID).

Direktorica Misije USAID BiH Nancy J. Eslick istakla je značaj obrazovanja za SAD zbog čega su odlučili da podrže BiH i pomognu da razvije ovakvu vrstu učenja jer samo obrazovani umovi, kako je istakla, kasnije mogu da donose dobrobit i otvaraju nova radna mjesta.   

–  Veoma je važno da škole privuku djecu, da djeca u njima budu inspirisana, da uče i napreduju i da ovaj program STEAM doprinese da se mladi umovi i dalje razvijaju – istakla je Eslick.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ukazao je na vezu ovog projketa i nekadašnjeg tehničkog obrazovanja na našim prostorima kada je niz generacija proizvelo industrijske gigante koji su izvozili širom svijeta, ne samo proizvode nego  i znanje.

  Zenički univerzitet za ponuđenih 1.050 mjesta u prvom roku zaprimio 941 prijavu

– Mi želimo da to tehničko obrazovanje ili STEAM učionice uvedemo u škole i time stvorimo uslove kako bi postali društvo znanja i podstakli rast industrija koje su nas nekada, a i sada vode naprijed,  kao što su IT industrija i  inženjerstvo – kazao je Forto.

Ministrica obrazovanja KS Naida Hota Muminović je kazala da opremanje 28 STEAM laboratorija predstavlja dobru startnu poziciju za promjenu paradigme podučavanja i učenja, te da dobar ambijent odgaja i podstiče.  

– Nadamo se da ćemo iz ovih laboratorija vidjeti vrsne mlade stručnjake koji će vrlo brzo doći u poziciju donosioca odluka. Kada se ova oprema spoji sa našim izvrsnim nastavnicima i učenicima, nadamo se da ćemo vidjeti izvrsne rezultate i u budućnosti i da će oni biti hrabri, odvažni  mladi ljudi koji će na dobro mijenjati svijet – izjavila je Hota Muminović.

Direktorica Save the Children Andrea Zeravčić ukazala je na značaj projekta TABLA s aspekta opremanja STEAM laboratorija, dodajući da je donacija po jednoj školi iznosila 24.000 KM. Sastoji se među ostalim od setova za robotiku, pametne table, laptiopa, tableta, didadaktičke opreme za podučavanje  prirodnih nauka…

  Iz MUP-a SBK upućeno upozorenje građanima

Također je na temelju iskazanih potreba obrazovnih radnika donirano 70 laptopa u odabranim osnovnim školama u KS kako bi unaprijedili online nastavu tokom pandemije. 

Pored toga što je osigurana oprema za STEAM laboratorije i donirani laptopi za lokalne škole, kroz projekat TABLA je pokrenuta implementacija 16-dnevnih treninga za TOT programe za 42 nastavnika iz KS, koji će zauzvrat održati četverodnevni trening za dodatnih 840 nastavnika u osnovnim i srednjim školama u KS.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU