-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Promovisana monografija “Zenička atletska čarolija” Senada Durana

  ()

  U prostoru Gradskog muzeja Zenica danas je promovirana historijsko-književna monografija “Zenička atletska čarolija”, čiji je autor penzionisani zenički novinar i književnik Senad Duran.

  Monografija je, kako su istakli na promociji, priča o takmičarima i sportskim radnicima koji su kroz proteklih 75 godina organizovanog bavljenja atletikom u tom gradu, u periodu od 1945. do 2020. godine, dali doprinos usponu tog sporta i Atletskog kluba Zenica.

  Zenički je klub, od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, iznjedrio najveća atletska imena – Amela Tuku, Hamzu Alića, Mesuda Pezera, Elvira Krehmića, Dejana Mileusnića, Abedina Mujzinovića…Knjiga je, kako je podvukao autor Duran, nastala na inicijativu Ibrahima Meškića, nekadašnjeg sekretara i predsjednika AK Zenica te predsjednika Atletskog saveza BiH.

  – On je želio ovom knjigom da obilježi svijetlo vrijeme zeničke atletike, dugo 75 godina. Uglavnom, to je period ispunjen, većim dijelom, velikim uspjesima, ali i velikim teškoćama – prvenstveno vezanim za materijalne uslove, koje je Zenica dugo čekala. Knjiga nije strogo dokumentarna, nego sam nastojao da, kao književnik, ubacim i neke lirske momente tog dugačkog perioda, te istrajnosti, te volje da se pobijede sve teškoće…Da se u najtežim trenucima nalaze izlazi i da se osvajaju jedna po jedna, ta, zvijezda. Moram reći da je Zenica u tom pogledu jedan pravi atletski biser, koji se postepeno širio i razvijao pa je danas, usitinu dostigao zvjezdane visine. Sa našim velikim junacima, atletskim veličinama – istakao je Duran.

  Želja bi mu bila, dodao je, da se na osnovu ove monografije snime dokumentarni prilozi i u drugim medijima – filmu, televiziji…

  – Čak su neki trendovski elementi toliko snažni u ovoj knjizi da se može napraviti i drama. Recimo, drama kako se rađa naš Atletski stadion Kamberovića polje, koji je stvoren iz ničega i u najtežem periodu razvoja ovog grada – podvukao je Duran.

  Meškić je bio na čelu Kluba i Saveza i kada je 2003. godine, zaslugom tadašnjeg načelnika zeničke općine Zakira Pašalića, rekonstruisana atletska staza te postavljena prva tartan-podloga, ali i kada je započela izgradnja modernog Atletskog stadiona Kambrovića polje, koji je dobio i natkrivenu tribinu.

  Napomenuo je da su, na tom stadionu, 2006. godine bili domaćini 61. balkanskog prvenstva, a već iduće godine i Druge lige – grupa B Kupa Evrope u atletici.

  – Organizovani oblici bavljenja atletskim sportom datiraju još iz vremena Austro-ugarske, ali je 1945. godine formiran prvi klub i od tada pratimo istoriju organizovanog bavljenja atletikom u Zenici.

  Trebalo je zadokumentovati sve one zaslužne – atletičare, trenere, rukovodioce, organizatore, sportske radnike, profesore…koji su doprinijeli da se atletika u Zenici, prije svega, razvije i dostigne ove, nebeske visine koje danas ima. Faktički, zenička atletika je bosanskohercegovačka atletika. Pet-šest najboljih atletičara i atletičarki iz Zenice predstavljaju danas sami vrh bh. atletike – podvukao je Meškić.

  Uspjeh zeničkih atletičara u poslijeratnom periodu, dodaje, ima zahvaliti stvorenim uslovima, koje je „neko u proteklih 15-20 godina ovdje stvorio“.

  – Prije svega, moram zahvaliti tadašnjem načelniku, rahmetli Husejinu Smajloviću, koji je prepoznao da je dobra ideja da se u Zenici izgradi najljepši atletski stadion u jugoistočnoj Evropi. Ideja je bila: Od gnijezda do zvijezda. Znači, gnijezo je taj atletski poligon, stadion i svi prateći objekti, a sadašnje zvijezde su ovih četiri-pet vrhunskih atletičara, koji su istinske svjetske i evropske zvijezde – napomenuo je Meškić.

  Napomenuo je kako je ideja za izradu monografije začeta još 1995. godine, ali sve do danas nije i realizirana. Dodaje kako nisu imali ambiciju da “dokumentuju svakog pojedinca, jer bi to bilo nemoguće”. Budućim i sadašnjim generacijama, kaže, ostavljaju na volju da dopune ovo izdanje te da se ne zaboravi niko, ko je zaslužan za razvoj atletskog sporta u Zenici.

  Ideju za naslov knjige, istakao je Meškić, dobio je zbog izjave legendarne atletičarke Nadje Avdibašić-Vukadinović, koja je na otvaranju 61. balkanskih atletskih igara kazala da je to “atletska čarolija”.

  – Mi smo dodali samo Zenička atletska čarolija – kazao je Meškić, čije je preduzeće „Minextrade“ i odštampalo ovu monografiju.

  Profesorica Avdibašić-Vukadinović, zajedno sa zeničkim bibliotekarom, književnikom i novinarom Midhatom Kasapom, uradila je i recenziju za ovu monografiju.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO