Prvi antivirusni lijek protiv težih posljedica/ Molnupiravir – djeluje tako da unosi grešku u genetski kod…

Tablete protiv Covid-19 nisu još registrovane u Bosni i Hercegovini, ali su određene količine rezervisali naši susjedi, piše Oslobodjenje.

Eksperimentalni oralni lijek kompanije Merck&Co Inc protiv Covid-19, molnupiravir, u obliku je tablete, odnosno pilule, i trebao bi se primjenjivati kod pacijenata kojima je utvrđeno prisustvo koronavirusa u prvih pet dana, sa blažim simptomima, otkako je ustanovljen virus. Prema rezultatima kliničkih ispitivanja, lijek za 50 posto smanjuje hospitalizaciju zbog zaraze ili smrt kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi. Ako se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi grešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv Covid-19.

ZEMLJE REZERVISALE

Mada vakcinacija protiv Covid-19 uveliko traje i stalno se apeluje na građane da se vakcinišu, nama susjedne zemlje Srbija i Hrvatska već razmišljaju o nabavci ovog lijeka koji se pokazao, prema ocjenama svjetskih stručnjaka, veoma efikasnim. Čak je susjedna Srbija rezervisala 50.000 pakovanja ovog novog lijeka. Direktorica RFZO Sanja Radojević Škodrić kazala je da je Srbija prva u Evropi potpisala ugovor za nabavku ovog lijeka, te da očekuju da će ga u decembru registrirati američka agencija za lijekove. Očekuje se da će potom lijek dobiti odobrenje i u Evropi i Srbiji.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, s obzirom na trenutna dešavanja, nabavku ovog lijeka pacijenti će morati sačekati sigurno još nekoliko mjeseci, nakon što počne njegova upotreba u svijetu. Na naš upit da li će lijek molnupiravir, koji će spasiti pacijente od teških oblika bolesti Covid-19, nadležna bh. ministarstva obezbijediti građanima, te da li će biti dostupan na našem tržištu možda početkom iduće godine, magistrica farmacije Zahida Binakaj, članica Nadzornog tijela pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i donedavno predsjednica Komore farmaceuta FBiH, nije mogla konkretnije odgovoriti.

– Tablete protiv Covid-19 nisu još registrovane u BiH i čim ljekari počnu propisivati tablete, takvi lijekovi bi se trebali registrovati i naći u apotekama širom zemlje, kako bi spriječili teže posljedice uzrokovane virusom Covid-19, kaže mr. ph. Binakaj za Oslobođenje.

Sa dolaskom ovog lijeka i kod nas, ponestalo bi i izgovora onim našim građanima koji se iz njima znanih razloga ne žele vakcinisati protiv koronavirusa, te bi se i oni mogli zaštititi.

Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU