Prvomajski protest sutra u Tuzli: Deset hiljada radnika još nije ostvarilo pravo na uvezivanje radnog staža

Oko deset hiljada radnika u Bosni i Hercegovini još nije ostvarilo pravo na uvezivanje radnog staža iako su uslove za penziju davno ispunili – podatak je Sindikata solidarnosti iz Tuzle koji je sutra organizator prvomajskih protesta pred nekadašnjom zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

Predsjednik ovog sindikata Sakib Kopić rekao je danas da su prava radnika danas takva da imaju samo pravo na rad, ali ne i na pitanja o kašnjenju plata, njihovog povećanja, kao ni za slobodne dane, prenosi Fena.

  • Pogledajte tržne centre. Sutra će svi raditi. Svi ti ljudi rade i do 300 sati mjesečno, a plaćeni su otprilike za nekih 170 sati. U ovoj državi nema boljitka dok se sve progresivne snage ne ujedine i ne naprave promjene – poručio je Kopić.
prvomajski protest sutra u tuzli: deset hiljada radnika još nije ostvarilo pravo na uvezivanje radnog staža

Tvrdi da su svi veliki industrijski giganti u Tuzli ugašeni i prazni, odnosno da je njihova proizvodnja svedena na minimum.

  • Mi ne možemo živjeti od turizma i razvoja trgovačkih lanaca. Zbog uništenja industrije danas smo među najsiromašnijim državama u Evropi – smatra Kopić.

Sindikat solidarnosti, najavljeno je, sutra će u 11 sati u Tuzli protestima obilježiti 1. maj, Praznik rada. Svim građanima koji se pridruže protestima bit će podijeljen radnički grah. Brojem građana koji će ih podržati, kažu, ne opterećuju se, ali pred sadašnju zgradu Vlade Tuzlanskog kantona neće ići.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU