Radili grozote Nepalcima/ Određen jednomjesečni pritvor za tri pakistanska državljanina u Tuzli

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za tri pakistanska državljanina, Muhammada Afzala (30), Hasana Riaza (27) i Salmana Alija (30), zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici u sticaju počinili krivična djela prevara, protivpravno lišenje slobode i prinuda na spolni odnos u kojima su oštećeni državljani Nepala.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog suda TK, postoji osnovana sumnja da su ove osobe u drugoj polovini septembra četvorici Nepalaca obećali i doveli ih u zabludu da će im uz novčanu naknadu obezbijediti prelazak iz Bosne i Hercegovine u Italiju, da bi od Nepalaca u više navrata uzeli novac u ukupnom iznosu od oko 5.500 eura, iako su znali da ih nisu u mogućnosti prebaciti u drugu zemlju niti da imaju takvu namjeru.

Tako su 27. septembra obećali da će prebaciti dvojicu Nepalaca iz BiH, te su ih odveli na šumsku lokaciju u tuzlanskom naselju Šički Brod, gdje su ih vezali kaiševima i vezicama za obuću i protivpravno ih lišili slobode tražeći dodatne iznose novca od njih.

Nakon toga su ih zastrašivali video snimcima i fotografijama sa mučenjem ljudi, te su jednom Nepalcu, koji je i dalje bio vezan, stavili nož pod grlo i prisilili ga da s njima ima seksualni odnos.

Nepalci su nakon izvjesnog vremena uspjeli pobjeći i prijaviti događaje policiji.

Osumnjičeni su identifikovani i lišeni slobode odmah nakon prijave događaja. Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je obavio uviđaj i saslušao određeni broj svjedoka. Obavljena je kriminalistička obrada te su osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva, gdje su ispitani.

Istraga je u toku, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU