Radnici Binasa traže smjenu uprave

Radnici tvornice namjenske industrije Binas u Bugojnu zbog neisplaćenih plata i toplih obroka traže smjenu menadžmenta firme i direktora Enesa Memića.

Nakon štrajka upozorenja i okupljanja radnika na kapiji tvornice prije nekoliko dana zbog neisplaćene četiri plate, tri topla obroka i neuvezanog radnog staža, uposlenici Binasa danas su došli pred kancelarije uprave, gdje traže njihovu smjenu.

Smatraju da se radi o nesposobnoj upravi koja nije uspjela dogovoriti nijedan posao u proteklih nekoliko mjeseci, dok namjenska industrija bilježi veliki porast u BiH.

“Jutros smo se okupili ponovo na pola sata, a direktor nije izašao i ništa nam nije rekao. Obećana nam je jedna plata u ponedjeljak, ali je nema. Novca nema, posla nema, samo se borimo za naša prava”, kazao je predsjednik Sindikata Binasa Bahir Zukić.

Ranije su u razgovoru za Klix.ba kazali da su do 2017. godine radili punom parom, ali da je smijenjen direktor koji je bio sposoban, koji je obilazio sajmove i pronalazio poslovne partnere. Danas, prema tvrdnjama radnika, Binas nema nijedan potpisan ugovor s naručiocima.

Prema analizi finansijskog izvještaja za 2020. godinu, Binas je ostvario gubitak za poslovnu godinu oko 3,6 miliona KM, od čega je gubitak iznad visine kapitala iskazan u iznosu oko 1,8 miliona KM.

Binas je firma specijalizirana u namjenskoj industriji. U državnom vlasništvu je 51%, a 49% u vlasništvu dioničara.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU