Razgovori o novom omikron soju na vrhu dnevnog reda samita EU

Munjevito širenje novog soja omikron u Evropi i drugdje dodatno je naglasilo  hitnost samita EU u četvrtak, a lideri se bore da predstave ujedinjeni pristup u cijelom bloku, prenosi AFP.

Projekcije da bi mutirani i vrlo zarazni soj Covida mogao biti dominantan u EU već sljedećeg mjeseca postavile su ovo pitanje na vrh dnevnog reda i rasplamsale strah od nove zdravstvene krize.

Samit će se također pozabaviti drugim velikim temama koje snažno pritiskaju prijestolnice EU, posebno s jačanjem ruske vojske što bi moglo nagovijestiti invaziju na Ukrajinu.

Taj rizik je dominirao okupljanjem lidera EU u srijedu i njihovih istočnoevropskih kolega, uključujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Tekuća konfrontacija s Bjelorusijom oko migracijskih tokova koja pritišće granice EU i skok cijena energenata koji pogoršavaju nevjerovatnu inflaciju su glavne teme razgovora na visokom nivou.

Sve to čini ovo jako napetim samitom, što će biti i posljednji prije nego što Francuska od Slovenije preuzme šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom u novoj godini.

Evropa se priprema za omikronsku zimu, a šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je naglasila da od sredine januara treba očekivati ​​da omikron bude nova dominantna varijanta u Evropi.

Iako se mnoge zemlje EU nalaze u globalnom procjepu u pogledu stopa vakcinacije, proces teče prilično nejednako u cijelom bloku od 27 zemalja.

Devet zemalja EU ima stopu vakcinacije ispod 60 posto.

Očigledna sposobnost soja omikron da utiša efekte postojećih vakcina potakla je napore da se dopunska vakcina uvede što ranije. 

Ali zdravstvena agencija Evropske unije, ECDC, u srijedu je upozorila da same vakcine više neće biti dovoljne, s obzirom da se infekcije omikronom udvostručuju svaka dva dana.

– Neće biti vremena za rješavanje praznina u procesu vakcinacije koje još uvijek postoje – rekla je Andrea Ammon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides podvukla je da će naredni mjeseci biti jako teški. 

U nacrtu zaključaka samita, u koje je AFP imao uvid, naglašava se da su ,,provođenje vakcinacije za sve i primjena dodatnih doza od ključnog značaja”, uz istovremeno održavanje koordinacije između EU država članica.

Italija, Irska, Portugal i Grčka pooštrile su ograničenja ulaska za dolaske u EU zahtijevajući PCR testove čak i za vakcinisane putnike.

Sada je utisak da njihove mjere potkopavaju pravila EU o Covid certifikatima koji od jula osiguravaju lakše putovanje unutar EU bez karantina ili testova za vakcinisane.

Iako zemlje EU mogu suspendovati neka pravila u hitnim zdravstvenim situacijama, prvo moraju obavijestiti Bruxelles 48 sati unaprijed.

Zvaničnik EU, koji je želio ostati anoniman, rekao je novinarima da ,,prijestolnice EU država ponekad moraju donijeti brze odluke kada se suoče sa hitnim slučajem”.

– Italija ima vrlo visoku stopu vakcinacije. Mogu razumjeti zašto zemlje članice poduzimaju veoma snažne mjere za borbu protiv virusa – rekao je on. 

Dodao je da je vakcina BioNTech/Pfizer najpopularnija u EU i da ako posebne vakcine budu potrebne za omikron soj pretpostavlja da one neće biti dostupne prije drugog kvartala naredne godine, između aprila i juna 2022.

(FENA) B.D.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU