2 C
Sarajevo
Subota, 4 veljače, 2023

Razlika između DHI i FUE metode kod transplatacije kose

Želite da vaš kosa doživi potpunu transformaciju? Raspolažete resursima, ali ste jednostavno zbunjeni i ne razumijete razliku između određenih metoda koje postoje na tržištu. Ovdje govorimo od dvije najprostranjenije i najrazvijenije metode transplatacije kose. Koje su to glavne razlike? Zašto odabrati jednu, a ne drugu?

Razlika između DHI i FUE metode kod transplatacije kose je veoma bitna i bitno je da znate šta jedna, a šta druga metoda mogu da vam ponude.

Transplatacija kose

Transplatacija kose je metoda kojom se rješava problem nedostatka kose ili opadanja kose. Ova operacija modernijeg formata datira od 1952. godine i sve je počelo jer su uglavnom muškarci imali problem sa konstantnim opadanjem kose

Kako su se tehnike razvijale, pojavljivale nove ideje i pored toga period modernizacije doprinosi da se prvobitna ideja transplatacije kose razvila u mnogo smjerova, koji se danas konstantno nadograđuju.

razlika između dhi i fue metode kod transplatacije kose

Neki od tipova jesu : DHI metoda , FUE metoda, , FUT metoda, organska transplatacija kose. Od navedenih danas najzastupljenije i najpoznatije jesu DHI metoda i FUE metoda. FUT metoda je čak u potpunosti iskorijenjena zbog određenih nedostataka koje su pokriveni kroz DHI metodu i FUE metodu.

  Žena nalazila čudne stvari ispred vrata, kad je postavila kameru šokirala se kakvu komšinicu ima

DHI metoda

DHI metoda stoji za direktnu transplataciju kose i predstavlja nadograđenu verziju FUE metode. Način na koji funkcioniše ova metoda jeste da se folikularne jedinice sa donorske regije transplatiraju specijalnim, preciznim alatom na područje na kojem iste trebaju biti prenesene. Nije potrebno praviti posebne rezove, te stoga ne ostavlja ožiljke.

Ovom metodom bolovi su minimizirani, jer se koristi i lokalna anestezija tokom operacije. Tokom operacije ne biste trebali osjećati nelagodu niti bilo kakve bolove. U suštini možete izabrati da li operaciju želite sprovesti bez anestezije, jer je i to moguće. Uspješnost presađivanja folikularnih jedinica je jako velika sprovođenjem ove metode transplatacije kose. S obzirom da zbog preciznih alata koji se koriste rezovi koje ćete imati su minimalni i jako mali rizik da će doći do krvarenja i sličnih problema.

Period oporavka nakon ove operacije je dosta brz što dozvoljava da se pacijent vrlo brzo vrati regularnim navikama.

FUE metoda

FUE metoda je dosad najčešće primjenjivana metoda transplatacije kose širom svijeta. Sprovođenje ove metode zahtjeva korištenje lokalne anestezije kako bi operacija protekla bezbolnije za pacijenta. Nakon same operacije pacijent će možda osjećati bolove nakon prestanka djelovanja anestezije.

Područje sa kojeg se koriste folikularne jedinice će biti obrijano kako bi lakše došli do folikularnih jedinica. Za taj proces korišten je precizni alat koji će ukloniti tu folikulu i određeni dio tkiva koji se nalazi oko nje. U zavisnosti od stanja i potrebe klijenta od 2500 do 7500 ovakvih postupaka je urađeno tokom jedne sesije.

Jako je važno voditi računa o smjeru rasta kose koji će se razviti nakon nekog vremena. Cilj je postići prirodan efekat.

  Zatvorske priče iz Prvog svjetskog rata: Znate li kako je nastao pilates

Ovom metodom klijenti se susreću sa intenzivnim opadanjem kose  oko mjesec nakon operacije, ali nakon toga već u trećem ili četvrtom mjesecu počinju se primjećivati pozitivni rezultati.

Razlike između DHI i FUE metoda transplatacije kose

Ono što stoji za obje metode jeste da svojom učinkovitošću zaista postižu odlične rezultate.

Glavna razlika jeste u načinu na koji folikularne jedinice bivaju transplatirano u područje na kojem postoji nedostatak kose. Tokom FUE metode kanali trebaju biti otvoreni prije transplatacije, što omogućava hirurgu da ručno presadi te jedinice.

Dok s druge strane DHI metoda prethodno izvučene folikularne jedinice presađuje koristeći poseban alat. Ovo olakšava proces i nema potrebe za prethodnim kreiranjem kanala, sve se prepušta malom alatu koji se naziva Choi Implanter olovka. Iz tog razloga je ovo mnogo lakši i brži način transplatacije.

Kako da se odlučim?

Ukoliko ste sigurni da radite uz pouzdan i iskusni tim hirurga svakako da je savjetovanje sa istima najbolje mjerilo i način da donesete odluku. Ove dvije metode su u suštini zaista slične i od velike je važnosti kome prepuštate svoj slučaj. Savjetovanje sa hirurgom koji uzima u obzir stanje vaše dlake i još brojne faktore koji su bitni za ovaj proces je najbolji način da budete bezbrižni tokom i nakon operacije.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU