Realiziran projekt ‘Sarajevo bez mina’, završna ceremonija 1. septembra (VIDEO)

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH realizirao je projekt „Sarajevo bez mina“.

Projekt je u potpunosti finansiran od Vlade SAD-a i za cilj ima potpuno uklanjanje minske opasnosti u gradskim općinama koje su se suočavale s minskom opasnošću u dosadašnjem periodu – kazao je u razgovoru za Fenu direktor Centra Nermin Hadžimujagić.

Dodao je da su to bile općine Stari Grad i Novi Grad od gradskih općina, te općine Vogošća i Istočni Stari Grad, rubne općine koje su se također suočavale s ovom opasnošću.

Po njegovim riječima, važnost ovog projekta se ogleda u više segmenata.

– Ovo je projekt koji prelazi entitetsku liniju ili se implementira u oba entiteta. Projekt je obuhvatio površinu nešto veću od šest miliona metara kvadratnih sumnjive površine, uklonjeno je 810 minsko-eksplozivnih sredstava, i u tome se ogleda njegova važnost – kazao je Hadžimujagić.

Dodao je da su završetkom ovog projekta četiri općine u potpunosti oslobođene od minske opasnosti, a učešćem Oružanih snaga BiH i Federalne uprave civilne zaštite, koje su dale svoj doprinos realiziranjem zadataka na brdu Žuč, taj broj pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava je nešto veći od 1.300.

– Dakle, napravljen je veliki iskorak u deminiranju, ne samo ove regije nego i cijele BiH – zaključio je Hadžimujagić.

Podsjetio je da je projekt počeo u aprilu 2019. godine, a završen je nešto prije mjesec dana. 

Kazao je da će ceremonijom, koja će biti održana 1. septembra ove godine, projekt biti svečano završen, odnosno bit će okončan.

– Završetak projekta će biti ozvaničen jednom svečanom ceremonijom koja će biti održana u Sarajevu, uz prisustvo predstavnika Američke Vlade, Američke Ambasade, Gradske uprave Grada Sarajeva, kao i načelnika općina koje su deminirane u ovom projektu – najavio je Hadžimujagić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU