Rudari dočekali jutro pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu i poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Rudari su noć proveli okupljeni u manjim grupa oko zapaljenih vatri i ogrnuti ćebadima koje su im, uz tople napitke, donosili građani.

Danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti radi iznalaženja zajedničkih rješenja.

Na noćašnjem sastanku u Vladi Federacije BiH, koji je sazvao premijer Fadil Novalić, formiran je pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, koji su najavili nastavak protesta.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore.

“Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, rekao je Džindić.

On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor i istakao da Federaciju BiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi snabdijevanje električnom energijom.

Rudari sedam rudnika koncerna “Elektroprivrede” juče ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Tokom dana okupili su se na protestu ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Rudari traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavka svih direktora u Koncernu “Elektroprivrede”.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža. (BHRT)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU