Još

  SAD okončao borbenu misiju u Iraku

  Irački savjetnik za nacionalnu sigurnost saopćio je u četvrtak da su snage pod američkim vodstvom okončale borbenu misiju u Iraku, u potezu u kome svi preostali američki vojnici preuzimaju uloge u programima obuke i pružanja savjeta iračkim vojnicima.

  Qasim al-Aaraji objavio je na Twitteru da je borbena misija okončana kako je i planirano uoči kraja godine i da će se vojnici povući.

  Američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhimi u julu su potpisali sporazum o zvaničnom okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja 2021. godine. 

  - Oglašavanje -

  SAD je zadržao oko 2.500 vojnika u Iraku od 2020.. Zapadni zvaničnici tvrde da većina tih vojnika već neko vrijeme djeluje samo u savjetodavnoj i ulozi obuke iračkih vojnika.

  Vojna misija pod američkim vodstvom usmjerila se na suprotstavljanje ostacima grupe Islamska država. Misija je započela svoj zadatak 2014. godine u okviru međunarodnih napora na poražavanju ekstremističke grupe koja je osvojila veću teritoriju u Iraku i u Siriji, prenosi Reuters.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO