Samo u ovoj godini iz BiH u Sloveniju otišlo više od 16.000 radnika – TNTPortal

U deset mjeseci 2021. godine u Sloveniji je izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

To je za 48,7 posto više nego prethodne godine kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije covid-19 bili bez posla ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije. Također, to je i za 0,66 posto više od ukupnog posredovanja u 2018. godini, koja je do sada bila godina s najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju.

“Razlozi za ove brojeve su nastavak ekonomskog rasta, koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država (lockdown). Slovenija danas ima 10.830 (13,98 posto) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije. Međutim, početkom ove godine situacija nije bila obećavajuća jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 posto) nezaposlenih osoba više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage”, saopštili su iz Agencije.

Analiza dobijenih oglasa i traženih radnih mjesta pokazala je da su najtraženija zanimanja za strane radnike u Sloveniji zanimanja varioca, vozača, zidara, elektroinstalatera, tesara, pomoćnog građevinskog radnika, radnika u proizvodnji, bravara, električara, fasadera i slično.

Generalno trend odlaska građana iz BiH radi zaposlenja je sve izraženiji. Pandemija je usporila taj proces, ali se u posljednje vrijeme taj trend nastavio. Zbog toga se sve više i u našoj zemlji osjeti nedostatak radne snage, naročito kada je riječ o određenim zanatskim zanimanjima.

Biznisinfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU